Maliye bakanlığı koltuğuna yeni oturan Nadhim Zahawi, istifaların ardından birlik çağrısında bulunmuştu, ancak başbakan, geçen gün toplamda 16'ya ulaşan 6 istifayla daha etkilendi.

Johnson'ın başbakanlığı, eski maliye bakanı olan Rishi Sunak ve Sağlık Bakanı Sajid Javid'in dramatik istifalarının ardından krize girdi. İki kritik bakanın istifası, daha küçük rollerden istifa dalgasını tetikledi.

Eğitim bakanları Will Quince ve Robin Walker, Adalet Bakanı Victoria Atkins, Hazine Bakanı John Glen ve bakan yardımcıları Laura Trott ve Felicity Buchan istifa etti. Johnson, kendisine yönelik suistimal iddialarının farkında olmasına rağmen Muhafazakar Parti’den vekil Pincher'ı atamanın "kötü bir hata" olduğunu kabul etti.

DARBE ÜZERİNE DARBE

Pincher'ın atanmasıyla ilgili tartışma, Başbakan'ın geri plandaki yandaşlarıyla ilişkilerinin salgın kısıtlamalarında parti skandalı ve vergi artışlarından duyulan mutsuzluk nedeniyle zarar görmesinden sonra geldi. Geçen ay Muhafazakar milletvekilleri arasında yapılan güven oylamasından sağ çıkan başbakan, mevcut parti kurallarına göre bir yıl boyunca başka bir oylamadan muaf.

BORİS JOHNSON NASIL GİDER?

Parti patronları liderlik mücadelelerine ilişkin bir yıllık kuralı değiştirirse, Johnson’a karşı çıkan Muhafazakar milletvekilleri onu bu yaz ya da sonbaharda tekrar görevden almayı deneyebilir. Başbakan Johnson, parlamentoda güvenoyu kaybederse, istifa etmesi veya seçime gitmesi gerekir. Aksi takdirde, muhtemelen Margaret Thatcher gibi kabine baskısı karşısında veya yeni bir bakanlık istifası dalgasının ardından istifa etmek zorunda kalabilir. (BBC)