Uluslararası toplumun Bosna-Hersek'teki yüksek temsilcisi olarak görev yapan Alman eski bakan Christian Schmidt, Sırp ayrılıkçı lider Milorad Dodik'in bölge liderleri tarafından Sırp askerlerini Bosna ulusal ordusundan çekme ve yeniden teşkilat kurma planlarını askıya almaya ikna edildiğini söyledi. 

TEK TESELLİ: ‘BÖLGEDE DAHA AZ SİLAH BULUNUYOR’ 

Schmidt, Guardian'a verdiği bir röportajda, "Mahalledekiler de dahil olmak üzere birçok görüşmeden sonra, kimsenin artan bir siyasi ve askeri çatışma potansiyeline yol açan bir yolu kabul etmeyeceği mesajını aldığını görüyoruz" dedi ve "Aslında bir savaş tehlikesi görmüyorum" diyen diplomat, ülkede Bosna savaşının başladığı 1992 yılına kıyasla daha az ağır silah bulunduğunu söyledi. 

Ancak Schmidt, Dodik'in ayrılıkçı söyleminin ve ülkenin Sırp yönetimindeki yarısındaki hukuk ve vergi sistemini kesme yemininin ülkeyi ciddi bir krize sürüklediğini savundu. Schmidt, "Bu kendi kendini gerçekleştiren taktikler, Dodik'in yüzünü kaybetmeden geri dönemeyeceği bir noktaya geldi. Benim izlenimim, bu noktaya çok ama çok yakın olduğumuz ve bunun uluslararası toplumdan çok net bir yanıta ihtiyacı olduğu yönünde” dedi.

MEŞRUİYETİ SORGULANIYOR

Berlin merkezli bir düşünce kuruluşu olan Demokratikleşme Politikası Konseyi'nin Kurucu Ortağı Kurt Bassuener, Schmidt'in şiddetten kaçınma şansı konusunda aşırı iyimser olduğunu savundu ve ülkede yeni bir çatışmayı körüklemek için fazlasıyla yeterli askeri donanım olduğunu söyledi. Bassuener, "Aslında oldukça kayıtsız olduğunu düşünüyorum. Sonuç olarak, çok kötü şeylerin olması için fazlasıyla yeterli ekipman var."

Schmidt'in pozisyonu diplomatik baskı altında. Moskova atanmasına karşı çıktı ve yetkisini tanımıyor. Rusya ve Çin, BM Güvenlik Konseyi'nin Bosna ile ilgili yakın tarihli bir kararında, yüksek temsilci konusunda baskı yaptı. Dodik, meşruiyetini sorgulayarak onunla görüşmeyi reddetti. Ancak uluslararası toplumun geri kalanından destek alan Schmidt, zorla gönderilmeyeceğini söyleyerek, “Kalacağım ve sorumluluğumu yerine getireceğim” dedi. 

Guardian