75 yaşındaki Sırp lider, 2016 yılında, Bosna'yı dörde bölen çatışmada sivillerin toplu katledilmesindeki rolü nedeniyle uluslararası ceza mahkemesinde karşı karşıya kaldığı 11 suçlamadan 10'undan suçlu bulundu. 

2019 yılında, Hollanda'daki Lahey'deki hakimler, başarısız bir temyiz girişiminin ardından cezasını 40 yıldan müebbete çevirdi.

SIRP GENERALİN ÖLDÜRÜLDÜĞÜ HAPİSHANE

Dışişleri Bakanlığı yaptığı açıklamada, Karadzic'in cezasının geri kalanını çekmesi için bir İngiltere hapishanesine nakledilmesi konusunda anlaşmaya vardığını söyledi.

Karadžić, Batı Yorkshire'daki Wakefield hapishanesinde İslami aşırılık yanlıları tarafından boğazı kesilen eski Sırp general Radislav Krstić'in ve İngiltere'deki hapis cezasına meydan okuyan Liberya eski Başkanı Charles Taylor'ın davasına atıfta bulunarak, güvenlik gerekçesiyle nakline itiraz etti. 

Ancak BM’nin ceza mahkemeleri konusundaki yetkilisi Carmel Agius, temsilleri dinledikten sonra nakledilmesini emretti.

İNGİLİZ BAKAN: GURUR DUYUYORUZ

Karadzic'in avukatı Peter Robinson, “Birleşik Krallık'ta General Krstić'e olanlardan ve Liberya eski Başkanı Charles Taylor'ın karşılaştığı zorluklardan dolayı itiraz ettik. 

Hapishane nüfusu içinde Müslümanların yüksek bir yüzdesi olduğu için Karadzic'in tehlikede olacağını düşünüyoruz ve onu güvende tutmak için hücre hapsine eşdeğer tedbirler gerekecek" dedi.

İngiltere Dışişleri Bakanı Dominic Raab, “Radovan Karadžić soykırımdan suçlu bulunan az sayıdaki kişiden biri. Srebrenitsa soykırımında erkek, kadın ve çocukların katledilmesinden sorumluydu ve sivillere yönelik acımasız saldırılarıyla Saraybosna kuşatmasının kovuşturulmasına yardım etti’’ diyerek, "İngiltere'nin tutuklanmasını güvence altına almak
için verdiği destekten şu anda karşı karşıya olduğu hapishane hücresine kadar, İngiltere'nin bu iğrenç suçlar için 30 yıllık adalet arayışını desteklemesiyle gurur duymalıyız" şeklinde
ekledi.

(Guardian,Çeviri:Polemikahaber)