AB vekillerinin, iki taraf arasında gümrük vergileri ve kotalar olmadan serbest ticaretin devam etmesini sağlayan anlaşmayı ezici bir çoğunlukla onayladıktan sonra, İngiltere Başbakanı Boris Johnson, oylamanın uzun bir yolculuğun son adımı olduğunu ve AB ile yeni ilişkimiz için hayati önem taşıdığını söyledi.

İNGİLTERE’DEN ŞARTLI ONAY

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, anlaşmanın "sadık bir şekilde uygulanmasının şart olduğunu" söylerken, AB Konseyi başkanı Charles Michel "yeni bir çağın" başlangıcını memnuniyetle karşıladı. 

AB vekilleri, İngiltere'nin bloktan ayrılmaya karar vermesinden yaklaşık beş yıl sonra anlaşmayı onayladılar. 

Noel arifesinde kesinleşen anlaşma İngiltere Parlamentosu tarafından çoktan onaylanmış ve son yasal engel olan Avrupa Parlamentosu'nun onayına kadar şartlı olarak yürürlüğe girmişti.

‘’YASAL KESİNLİK’’

Brexit'in ticaret üzerindeki uzun vadeli etkileri görülmeye devam ederken, AB'deki işletmeleri temsil eden bir grup olan BusinessEurope, onaylamanın "netlik ve yasal kesinlik" getirdiğini söyledi. 

BusinessEurope Başkanı Pierre Gattaz, "İngiltere, AB'nin üçüncü büyük ticaret ortağı ve bu anlaşmayı AB'nin şimdiye kadar tamamladığı en önemli ticaret anlaşmalarından biri yapıyor" dedi.

(AP, Çeviri:polemikhaber)