İngiltere'nin birçok defa denediği ve referanduma götürdüğü Avrupa Birliği'nden (AB) kopuş süreci olan Brexit, resmiyet kazanmasının ardından yeni yılda uygulanmış oldu. Böylece İngiltere artık bir AB ülkesi olmaktan çıktı.

AB'NİN ÜYE SAYISI 26'YA DÜŞTÜ

27 üyesi bulunan AB'den ayrılan İngiltere ile sayı 26'ya düşerken birlik ile İngiltere arasında ticari ve hukuki birçok yeni düzenleme de yürülüğe girecek.

CİDDİ DEĞİŞİKLİKLER YOLDA

Öte yandan AB ülkeleri arasında seyahat kısıtlamasının bulunmaması, gümrük vergileri, göç, ticaret, güvenlik ve daha birçok konuda ciddi değişiklikler de gerçekleşecek.

BREXİT KUZEY İRLANDA'YI BAĞLAMIYOR

İngiltere'nin yanı sıra, İskoçya, Kuzey İrlanda ve Galler'in de bulunduğu Birleşik Krallık'ın ayrıldığı AB yasalarını sadece Kuzey İrlanda devam ettirecek.

Peki ayrılmayla birlikte neler değişecek...

• Birlik ve Birleşik Krallık arasında serbest dolaşım hakkı artık bulunmuyor. İngiltere, 'puan abzlı' bir sistem getiriyor.

• AB vatandaşı olup İngiltere'de yerleşimi olanlar 90 günden fazla süre kalmak için vize almak zorunda kalacak.

• Gümrükten muaf (duty-free) alışveriş geri dönüyor. Avrupa’dan İngiltere’ye geri dönenlerin 42 litre bira, 18 litre şarap, dört litre damıtılmış içki ve 200 sigaraya kadar vergisiz alışveriş yapma hakkı oldu.

• İngiltere’ye yerleşmek isteyen AB vatandaşları da (İrlanda Cumhuriyeti’ndekiler hariç) herkese uygulanan puan bazlı göçmenlik düzenlemesine tabi tutuluyor.

• İngiliz polisi AB'nin sağladığı parmak izi, suç kaydı gibi özelliklere erişimi hemen sağlanmayacak.

• İngiltere, İskoçya ve Galler’deki tüccarların AB ile iş yaparken daha fazla belge hazırlaması gerekiyor.