Brezilya'nın aşırı sağcı Devlet Başkanı Jair Bolsonaro, ormansızlaşmayı durdurmak için yeterli çabayı göstermediği için uluslararası alanda tepki alıyor. Ülkenin yağmur ormanları, küresel iklim değişikliğine karşı çok önemli bir siper olarak kabul ediliyor.

BAKAN: İDDİALIYIZ

Glasgow'daki COP26'daki Brezilya heyetine başkanlık edecek olan Leite, küresel ısınmayı sınırlamaya ilişkin Paris Anlaşması'nın, Brezilya'nın dünya için büyük bir gıda üreticisi olarak hizmet ederken bile karbon emisyonlarını azaltabileceğini göstermesi için bir fırsat olduğunu söyledi.

Gazetecilere verdiği demeçte, "Brezilya'yı İklim Anlaşmasının bir parçası olan ve 2030 yılına kadar emisyonlarda yüzde 43 azalma ve 2050 yılına kadar karbon nötrlüğü gibi iddialı bir hedefi olan bir ülke olarak konumlandırmak istiyoruz. Çözümün bir parçasıyız" dedi. 

'100 MİLYAR DOLAR YETMEZ'

Sözlerini yerine getirmek için Brezilya'nın, ülkenin ana emisyon kaynağı olan ormansızlaşmayı azaltması gerekiyor. Bolsonaro altında, Amazon yağmur ormanlarının yıkımı, on yıldan fazla bir süre önce görülen seviyelere yükseldi.

Leite, Glasgow'daki zorlukların daha yeşil ekonomiler ve ormanların korunması için daha fazla fon sağlanması ve karbon piyasalarının daha etkin çalışmasını sağlamak için bir anlaşma içerdiğini söyledi.

Leite, "Brezilya, özellikle azaltma ve yeniden ağaçlandırma için finansman hacmi konusunda fikir birliğine varacak. Bu, vaat edilen ve asla teslim edilmeyen yıllık 100 milyar dolardan fazla olmalı" dedi. Bakan ayrıca, yeşil bir küresel ekonomiye ulaşmanın zorluğu bundan daha pahalıya mal olacak’’ dedi ve finansmanın etkili, verimli ve bürokratik engellerden arındırılmış olması gerektiğini de sözlerine ekledi.

Reuters