Seçmenlerin şimdi hangi liderin ülkelerini yöneteceğine dair karar vermek için dört haftası var. İlk turda doğrudan kazanmak, çok zor bir durum olsa da, Başkan Bolsonaro ve Lula, destekçilerine tam da bunu başarabileceklerine dair umut vermişlerdi.

‘HIRSIZ LULA’

Sonuçlar, yolsuzluk suçlamalarından hüküm giydikten sonra hapiste olduğu için 2018 seçimlerinde aday olamayan Lula için bu kayda değer bir geri dönüş anlamına geliyor.

Oylamadan önceki son TV tartışmasında Başkan Bolsonaro, mahkumiyeti iptal edilmeden önce 580 gün hapis cezasına çarptırılmasına yol açan yolsuzluk suçlamalarına atıfta bulunarak Lula'yı hırsız olarak nitelendirdi. Lula da Bolsonaro'yu deli olarak nitelendirdi.

BİRBİRİNE ZIT İKİ ADAY

İki aday birbirine çok zıt olduklarından, tehlikede olan çok şey var. Lula, Amazon yağmur ormanlarını korumak için önlemleri artıracağını söylerken, Bolsonaro yağmur ormanlarının bazı bölümlerinin ekonomiye açılması gerektiğini savundu.

Başkan Bolsonaro'nun görev süresi boyunca ormansızlaşma ve orman yangınları arttı. İklim aktivistleri, yeniden seçilmesi durumunda bölgenin yeni bir bir devrilme noktasına ulaşabileceği konusunda uyardı.

Eleştirmenler, 2003'ten 2010'a kadar ülkeyi yöneten Lula'nın görev süresi boyunca çevresel sicilinin, mükemmel olmaktan çok uzak olduğuna dikkat çekiyor. Ancak Bolsonaro, oy ve destek için tarım sektörüne ve tarım ticaretine güvenirken, iklim aktivistlerinin tercihi Lula.

‘BENİ SADECE TANRI GÖREVDEN ALABİLİR’

Ancak Brezilya'daki seçmenlerin, artan gıda fiyatları gibi yoksulluk ve açlığın artmasına katkıda bulunan başka birçok endişesi var. Pek çok seçmen, eğitimden ve Brezilya'daki yüksek düzeydeki eşitsizlikten de yeni başkanın çözmesini istedikleri sorunlar olarak bahsetti. Ancak kampanyanın büyük bir kısmı, Bolsonaro'nun "sadece Tanrı"nın onu görevden alabileceğini söyledikten sonra yenilgiyi kabul etmeyeceği endişesiyle gölgelendi. (BBC)