Brezilya’nın silah yanlısı lideri, ülkenin corona virüs ölümleri yaklaşık 240 bine yaklaşırken, geçtiğimiz hafta sonu silahlara yasal erişimi kolaylaştırmak için tasarlanmış dört başkanlık kararnamesi duyurdu.

ESKİ YÜZBAŞI ÖVÜNDÜ

Hemen yürürlüğe giren değişiklikler, ateşli silahların sayısını ve vatandaşların yasal olarak satın alabilecekleri cephane miktarını artırarak federal polis ve ordunun silah mülkiyeti denetimini geri aldı. Siyasi hareketinin alamet-i farikası iki parmaklı silah tabelası olan ve eski bir yüzbaşı olan Bolsonaro, yaptığı bu hamleyle övündü.

ŞİDDETE ŞİDDET KATACAK

Silahların kontrol edilmesinden yana olan kampanyacılar ve Bolsonaro'nun rakipleri dehşete düştü ve silah yasalarını gevşetmesinin organize suç gruplarının cephaneliklerini genişletmesine yardımcı olduğu ve dünyanın en şiddetli ülkelerinden birini daha da şiddetli hale getireceği konusunda uyarıda bulundu. Bolsonaro'nun Ocak 2019'da göreve gelmesinden bu yana çıkardığı kararnamelerle silah alımı ve ithalatı arttı, bu da yarı otomatik tüfekler de dahil olmak üzere giderek daha güçlü silahlar satın almayı kolaylaştırdı.

MUHALEFETTEN TEPKİ

Solcu bir kongre üyesi olan Marcelo Freixo, Bolsonaro'nun eylemlerini "demokrasiye bir tehdit" olarak nitelendirdi. Freixo, Brezilya vatandaşlarının artık ülkenin tüm polis güçlerinin sahip olduğundan daha fazla cephane satın aldığını ve devletin tekelini kontrol altında tuttuğunu belirtti. Igarapé Enstitüsü'nü yöneten silah kontrol uzmanı Ilona Szabó, "Çok endişeliyim çünkü bu kararnameler çok sayıda silah ve mühimmatın ve çok daha yüksek kalibreli silahların satın alınmasına izin verdi" dedi.

ŞÜPHELİ AÇIKLAMALAR

Bolsonaro'nun 2022'deki cumhurbaşkanlığı seçimini kaybetmesi halinde “anti-demokratik bir macera” için harekete geçebileceği yeni silah selinin ABD tarzı radikal yurttaş milisleri besleyeceğinden korkuyordu. Bolsonaro'nun siyasi idolü Donald Trump, kongre binasına baskın düzenlediğinde Brezilya lideri, ülkesinin 2022'de "daha da kötü" bir durumla karşılaşabileceği konusunda uyarmıştı. (Guardian)

Çeviri: İsmail Cömert / polemikhaber.com