Protestocular, aşırı sağcı liderin oylamanın sonucuna saygı göstermeyeceği korkusuyla demokrasiyi savunmak için ülkenin dört bir yanında yürüdüler.

TRUMP’I ‘ÖRNEK’ ALACAK

Bolsonaro, Brezilya'nın oylama sistemini defalarca itibarsızlaştırmaya çalıştı. Elektronik oylama makinelerinin hile yapmayı mümkün kıldığını iddia etti. Bir yıl önce, Bolsonaro, basılı oy pusulalarını tanıtmak için sistemi değiştirmeye çalıştı, ancak öneri kongrede reddedildi.

Başkanı eleştirenler, eski ABD Başkanı Donald Trump örneğini takip etmeye hazırlandığı ve seçimi kaybetmesi halinde yaygın bir sahtekarlık iddiasında bulunduğu yönündeki korkularını dile getirdiler.

VATANDAŞLARDAN MANİFESTO

Gösteriler, bir vatandaş manifestosunun bir milyon Brezilyalı tarafından okunup imzalandığı gün gerçekleşti. 1977'de Brezilya'nın o zamanki diktatörlüğünü kınayan bir bildiriden esinlenen manifesto, ülkenin demokrasisinin büyük bir tehlikeyle karşı karşıya olduğu konusunda uyardı.

Rio de Janeiro, Brasilia ve Recife'de kalabalıklar protesto gösterisi yaparken, binlerce kişi "demokratik hukuk devletini savunmak için" bir dilekçenin okunduğu Sao Paulo Üniversitesi'nin önünde toplandı. İnsanlar, Bolsonaro'yu kınayan ve "oylara saygı duy, insanlara saygı duy" yazan pankartlar açarken, bazıları cumhurbaşkanının hile iddialarına atıfta bulunarak elektronik oylama makineleri gibi giyindi. (BBC)