Bakanlık, kabineye, Spyder kısa menzilli hava savunma sistemi ve orta menzilli karadan hava füzesini satın almak için hükümetler arası bir anlaşmaya varacağını bildirdiğini söyledi.

630 MİLYON DOLAR DEĞERİNDE

1970'lerdeki Sovyet yapımı teknolojinin yerini alacak sistem için 13.69 milyar kron (631.8 milyon dolar) ödeneceği belirtilirken, sözleşme, değerinin yüzde 30'undan fazlasına tekabül eden Çek şirketlerinin tedariklerini de içeriyor.

Hükümet silahlı kuvvetlerini modernize etmek için savunma harcamalarını artırıyor, ancak NATO üyesi olarak 2024 yılına kadar gayri safi yurtiçi hasılanın yüzde 2'sini savunmaya harcama taahhüdünü yerine getiremeyeceğini itiraf etti.

Bakanlık yaptığı açıklamada, yedi üreticiden dokuz farklı sistemi değerlendirdiğini de sözlerine ekledi. Bakanlığın açıklamasında, "İsrail'in Spyder'ı karşılaştırmadan en verimli olanı olarak ortaya çıktı. Bu, NATO standartlarıyla uyumlu ve Çek endüstrisinin katılımıyla Çek ihtiyaçlarına göre ayarlanmış bir çözüm" denildi. 

Şehirleri, nükleer santralleri ve diğer potansiyel hedefleri korumak için kullanılan sistemin 2026 yılına kadar tedarik edileceği belirtildi. Çekya Savunma Bakanı Lubomir Metnar, satın almayı 1970'lerden kalma "mevcut hava savunma standartlarına uymayan" Sovyet yapımı sistemden kurtulmaya yönelik bir adım olarak karşıladı.

İKİ ÜLKE ARASINDAKİ BAĞLAR GÜÇLENİYOR

İki ülke arasındaki bağlar bu yıl, Çekya Dışişleri Bakanı Jakub Kulhanek'in Mayıs ayında İsrail'i ziyaret etmesi ve Çek Cumhuriyeti'nin Aralık 2020'de bunu yapma planlarını açıkladıktan sonra Mart ayında büyükelçiliğinin Kudüs ofisini açmasıyla güçlendi. Filistin Yönetimi ve Arap Birliği, diplomatik ofisin açılmasını uluslararası hukukun ihlali olarak kınadı.

Middle East Eye