Joe Biden CIA'nin koltuğuna kıdemli diplomat William Burns'ü seçti. 

Biden’ın daha önce Rusya ve Orta Doğu’da görev yapmış olan Burns’ü tercih etmesi ABD kamuoyunda memnuniyetle karşılandı.

Burns’ün ataması onaylanırsa, diplomatlık geçmişiyle seçilen ilk istihbarat şefi olacak. 

Biden yaptığı açıklamada, "Bill Burns, dünya sahnesinde halkımızı ve ülkemizi güvende ve emniyette tutan onlarca yıllık deneyime sahip örnek bir diplomat" dedi.

ORTA DOĞU’DA DİKKAT ÇEKEN BİR İSİM

64 yaşındaki Burns, Dışişleri Bakanlığında hem Cumhuriyetçi hem de Demokrat cumhurbaşkanlarına bağlı çok sayıda üst düzey liderlik görevinde bulundu. 

Burns, bundan önce Obama yönetiminde Dışişleri Bakan Yardımcısı ve siyasi işlerden sorumlu Dışişleri Bakanıydı. Burns ayrıca 2005-2008 arasında ABD'nin Rusya büyükelçisi, 2001-2005 yılları arasında yakın doğu ilişkilerinden sorumlu dışişleri bakan yardımcısı ve 1998-2001 yılları arasında Ürdün büyükelçisi olarak görev yaptı.

TRUMP’A YAPTIĞI ELEŞTİRİLERLE SES GETİRDİ

Eylül 2019'da bir Al-Monitor etkinliğinde açıklamalar yapan Burns, Trump'ın İran nükleer anlaşmasından çekilmesini ‘aptalca’ bir hata olarak nitelendirmişti. 

Burns, Washington'daki bir düşünce kuruluşu olan Carnegie Uluslararası Barış Vakfı'nı yönetmek için 2014 yılında Dışişleri Bakanlığı'ndan emekli oldu. Burns, Trump yönetimine yönelik eleştirileriyle ses getirdi.

SEÇİMDEN MEMNUNLAR

CIA’in eski direktörü John Brennan, Burns'ü istihbarat camiasıyla çalışma konusunda geniş deneyime sahip "iyi bir seçim" olarak nitelendirdi. 

Brennan, "Bill Burns, zamanımızın en ilkeli ve saygı duyulan ulusal güvenlik profesyonellerinden biridir," diye tweet attı ve "CIA, onun dümende olduğu için çok şanslı olacak" şeklinde ekledi.

İLK KADIN DİREKTÖRDEN GÖREVİ DEVRALACAK

Burns, Senato tarafından onaylandığı takdirde CIA direktörü olarak Gina Haspel'in yerini alacak. 

İstihbarat teşkilatına liderlik eden ilk kadın olan Haspel, El Kaide şüphelilerinin CIA’nın tartışmalı ‘gelişmiş sorgulama’ programı kapsamında eleştirilere maruz kalmıştı.