Japonya Ulusal Bilim ve Teknoloji Politikası Enstitüsü tarafından yayınlanan raporda, Çin'in şu anda yılda en fazla sayıda bilimsel araştırma makalesi yayınladığı ve onu ABD ve Almanya'nın izlediği tespit edildi.

DÜNYA GENELİNDE ARAŞTIRMALARIN DÖRTTE BİRİ ÇİN’DEN

Rakamlar, 2018 ve 2020 arasındaki yıllık ortalamalara dayanıyordu ve analitik firması Clarivate tarafından derlenen verilerden alındı. Rapor ayrıca, Çin araştırmalarının dünyanın en sık alıntılanan yüzde 1'lik çalışmanın yüzde 27.2'sini oluşturduğunu ortaya koydu. Bir araştırma makalesinin aldığı atıf sayısı, akademide yaygın olarak kullanılan bir ölçüdür. Bir çalışmaya diğer araştırmacılar tarafından sonraki makalelerde ne kadar çok atıfta bulunulursa, “alıntı etkisi” o kadar büyük olur. ABD, en çok alıntı yapılan yüzde 1’lik kısmın yüzde 24.9'unu oluşturdu.

Raporda, Çin'in yıllık ortalama 407 bin 181 bilimsel makale yayınlayarak ABD'nin 293 bin 434 makalesini geride bıraktığı ve dünyadaki araştırma çıktısının yüzde 23.4'ünü oluşturduğu tespit edildi. Çin, malzeme bilimi, kimya, mühendislik ve matematik alanındaki araştırmaların büyük bir kısmını oluştururken, ABD'li araştırmacılar klinik tıp, temel yaşam bilimleri ve fizik araştırmalarında daha üretkendi.

KRİTİK ZAMANLAMA

Rapor, ABD başkanı Joe Biden'in ABD bilimsel araştırmalarını Çin ile daha rekabetçi hale getirmek için 10 yılda 200 milyar dolarlık araştırma fonuna izin verecek yasa olan Chips and Science Act'ı imzaladığı gün yayınlandı.

Raporda ayrıca, ABD'nin şirketler ve üniversite sektörlerinde araştırma ve geliştirmeye hala diğer tüm ülkelerden daha fazla harcama yaptığı ortaya çıktı: “Çin, büyük ülkeler arasında kurumsal ve üniversite sektörlerinde en fazla sayıda araştırmacıya sahip. Kurumsal sektörde, Amerika Birleşik Devletleri ve Çin birbiriyle eşit durumda ve her ikisi de hızlı büyüme gösteriyor.”

Japonya Bilim ve Teknoloji Ajansı'ndan Shinichi Kuroki, Nikkei Asia'ya verdiği demeçte, "Çin, bilimsel makalelerin hem miktarı hem de kalitesi açısından dünyanın en iyi ülkelerinden biri. Gerçek küresel lider olmak için uluslararası kabul görmüş araştırmalar üretmeye devam etmesi gerekecek” dedi. (Guardian)