Plana göre, insansız araç Mars’ın Utopia Planitia olarak bilinen bölgesini keşfedecek. Keşfin ardından, Şubat ayında NASA’nın gönderdiği keşif araçlarına katılacak. 

‘’ÖNEMLİ BİR ADIM’’

Çin’in ilk Mars inişi, kalıcı bir uzay istasyonunun ana bölümünün geçen ay fırlatılması ve geçen yılın sonlarında aydan kaya parçaları toplanan bir görevin ardından gerçekleşti. Resmi Xinhua Haber Ajansı, inişi sosyal medya hesaplarından duyururken, "Çin ilk kez Mars'ta bir ayak izi bıraktı, bu ülkemizin uzay araştırmaları için önemli bir adım" denildi.

ABD, 1976'dan beri Mars'a dokuz başarılı iniş gerçekleştirdi. Sovyetler Birliği gezegene 1971'de indi, ancak uçak inişten hemen sonra bilgi aktarmayı bıraktıktan sonra görev başarısız oldu. Şubat ayındaki NASA’nın indirdiği bir gezici ve küçük bir helikopter şu anda Mars'ı keşfediyor. 

NASA’DAN TEBRİK: KATKILARI BEKLİYORUZ

Çin daha önce Ay'a indi, ancak Mars'a inmek çok daha zor bir girişim. Uzay aracı, Mars atmosferine girmenin kavurucu sıcağından korunmak için kalkanlar kullanır ve bir çarpışma inişini önleyecek kadar yavaşlamak için hem roket hem de paraşüt kullanır. Paraşütler ve roketler, belirlenen noktaya inmek için kesin zamanlarda konuşlandırılmalıdır. Ay'a inmek için sadece mini roketlere ihtiyaç vardır ve Dünya'ya dönmek için tek başına paraşütler yeterlidir.

NASA’nın Yardımcı Yöneticisi Thomas Zurbuchen, tebriklerini tweetleyerek, "Küresel bilim topluluğu ile birlikte, bu görevin insanlığın Kızıl Gezegen’i araştırma sürecine yapacağı önemli katkıları dört gözle bekliyorum" dedi. (AP)