Hong Kong ve Makao İşleri Ofisi Başkanı Xia Baolong'un dönüm noktası niteliğindeki konuşması, Çin meclisinin yıllık toplantısından iki hafta önce geldi ve spekülasyonlar arttıkça şehrin kontrolünü ele almak için daha fazla önlemin planlandığına dair spekülasyonlar arttı.

SANDIKTAN BASKI ÇIKTI

Xia, "Vatanseverlerin yönetmesini sağlamak için en hayati ve acil görev, seçim sistemini iyileştirmektir" dedi ve "Vatansever olmak, Çin Halk Cumhuriyeti'ni sevmek demektir" şeklinde ekledi. 

2019'da büyük ve çoğu zaman şiddetli demokrasi protestoları şehri kasıp kavurduktan ve muhalif politikacılar bölge meclisi seçimlerinde ezici bir zafer kazandıktan sonra Pekin, büyük bir baskı ile karşılık verdi.

MUHALEFETE ENGEL

Çin Ulusal Halk Kongresi'nin geçen yılki toplantısı, Hong Kong'daki muhalefeti yasaklayan ve otoriter anakara ile ilişkisini kökten değiştiren kapsamlı bir ulusal güvenlik yasasını dayattı. 

Bu nedenle Hong Konglular, bir sonraki toplantının neler getirebileceğine yakından takip ediyor. Xia'nın sözleri, Pekin'in muhalefet adaylarının seçimlerine katılmamasını sağlamaya çalıştığını ve Çin'in devlet medyasında böylesi bir tasfiye için haftalarca süren çağrıları yinelediğini gösteriyor.

‘YARGI VATANSEVER OLMALI’

Xia, yetkililerin, Çin karşıtı olanların siyasete girmesine izin veren boşlukları kapatması gerektiğini söyledi ve "İlgili seçim sisteminin iyileştirilmesine merkezi hükümet öncülük etmelidir" dedi. 

Xia, yargının da vatansever olması gerektiğini sözlerine ekledi. Ancak bu, Hong Kong şehrinin ekonomik başarısının temellerinden biri olan bağımsız mahkemelerini elden geçirilmesinden korkanlar için kötü bir uyarı.
(Guardian)

(Çeviri: polemikhaber)