ABD'nin Pekin'in Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırısını önceden bildiği ve Çin'in Moskova'dan bunu Pekin 2022 Kış Olimpiyatları'na kadar ertelemesini istediği yönündeki suçlamalarına Çin'den sert tepki geldi.

Çin Savunma Bakanlığı sözcüsü Wu Qian , ABD'nin Ukrayna savaşı üzerine Pekin'e 'çamur attığını' söyledi.

'YALANCI VE BAŞ BELASI'

ABD'yi "yalancı ve baş belası" olarak nitelendirdi ve Ukrayna krizinin "en büyük başlatıcısının" hangi ülkenin olduğunu herkesin bildiğini söyledi.

Wu, iddiaları kınadı ve Çin'in Rusya'ya askeri yardım teklif ettiği iddiasının, suçlamayı Çin'e kaydırmak ve Çin'e çamur atmak amaçlarına hizmet eden mutlak dezenformasyon olduğunu söyledi. 

Suçlamaların ABD'nin yalancı ve baş belası olan gerçek yüzünü gösterdiğini söyleyen sözcü, ülkesinin ABD'nin Ukrayna konusunda Çin'i hedef alan yanlış ve kötü niyetli bilgileri yayma girişimlerine şiddetle karşı çıktığını açıkladı.

Bakanlık sözcüsü, Ukrayna savaşının çeşitli nedenlerden ve karmaşık bir tarihsel bağlamda ortaya çıktığını vurguladı, ancak "bugünkü krizin en büyük sorumluluğunu hangi büyük gücün taşıdığını hepimiz anlıyoruz ” dedi.

ÇİN YAPTIRIMLARA KARŞI

Bilindiği gibi, Çin, Rusya- Ukrayna krizinde Moskova'nın safında yer alırken, Batı'nın uyguladığı yaptırımlara karşı çıkıyor.