Çin, Pekin tarafından bu ayın başlarında BM'nin Uzayın Barışçıl Kullanımları Komitesi'ne sunulan yakın tarihli bir raporda, uzay istasyonunun Starlink uydularıyla çarpışmayı önlemek için Temmuz ve Ekim aylarında çarpışma önleme kontrol önlemleri uyguladığını söyledi.

Viyana'daki daimi misyonu tarafından sunulan raporda, "Çin, Birleşmiş Milletler genel sekreterinden yukarıda belirtilen bilgileri Dış Uzay Antlaşması'na taraf olan tüm devletlere iletmesini talep etmek istiyor" denildi.Taraf devletlerin hem hükümet hem de sivil toplum kuruluşları tarafından uzayda yürütülen ulusal faaliyetler için “uluslararası sorumluluk taşıması” gerektiğini ekledi.

‘UZAY YARIŞINDA YENİ BİR ÇAĞ BAŞLIYOR’

Harvard-Smithsonian Astrofizik Merkezi'nde astrofizikçi olan Jonathan McDowell, bir ülkenin bir "bilgilendirme bülteni" aracılığıyla şikayette bulunmasının "son derece olağandışı" olduğunu söyledi.SpaceX, Starlink adlı bin 600'den fazla uyduyu fırlattı ve ABD Federal İletişim Komisyonu'ndan uzaya 12 bine kadar uydu fırlatma izni aldı.

Çarpışmalar uzayda nadir görülen bir olay değil, ancak McDowell, uyduların fırlatılma hızı ve sayısı nedeniyle bu tür olaylar son yıllarda arttığı belirterek “Starlink bunun büyük bir parçası” dedi. Ancak Çin'in de uzay çöplüğüne önemli bir katkıda bulunduğunu da sözlerine ekledi. 

Astrofizikçi, olayın dünyanın "uzayda yeni bir çağa" girdiğinin bir hatırlatıcısı olduğunu söyleyerek, "Daha fazla enkaz var ve daha aktif uydular var. İşler orada çok daha yoğun ve çok daha kalabalık hale geliyor. Ticari olarak hakim bir uzay çağı” dedi. (Guardian)