"Arama girişimleri hakkında bilgisi olan üç kişiye" göre, Çin’in son günlerde ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin ve ABD Genelkurmay Başkanı General Mark Milley'den gelen birkaç çağrıyı reddettiği iddia ediliyor. Milley'nin Çin Genelkurmay Başkanı General Li Zuocheng ile teyit edilen son teması 7 Temmuz'da gerçekleşirken, Austin, Çin Savunma Bakanı General Wei Fenghe ile Haziran ayında şahsen bir araya geldi.

ÇİN SET ÇEKTİ: ARTIK İLETİŞİM YOK

Cuma günü Pekin, bir dizi askeri ve sivil alanda Washington ile diplomatik ilişkileri kesmeye karar verdi. Çin Dışişleri Bakanlığı, harekat komutanları düzeyindeki askeri temaslar ve daha geniş savunma politikası koordinasyon görüşmeleri de dahil olmak üzere, Çinli ve Amerikalı yetkililer arasında artık iletişimin olmayacağı konuların bir listesini yayınladı.

Çin ayrıca deniz güvenliği, yasadışı göçmenlerin ülkelerine geri gönderilmesi konusunda işbirliği, cezai konularda hukuki yardım, ulus ötesi suç ve uyuşturucu kaçakçılığı ile mücadele ve iklim değişikliği konusundaki müzakereleri de askıya aldı.

Beyaz Saray, üst düzey askeri iletişimde bildirilen kesinti hakkında yorum yapmamakla birlikte, Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü John Kirby'nin "üst düzey askeri iletişim fırsatlarını tamamen ortadan kaldırmadığı” konusunda ısrar etse bile, Çin'in son hamlelerinin "yanlış hesaplama ve yanlış algılama riskini" artırdığını söyledi. (RT)