Yeni büyükelçi Zheng Zeguang, geniş çapta Çin yanlısı tüm partilerin Çin konulu bir toplantısına katılacaktı, ancak Muhafazakar partinin eski lideri IainDuncan Smith de dahil olmak üzere Çin tarafından yaptırımlara maruz kalan milletvekillerinden gelen bir mektuptan sonra, Avam Kamarası Başkanı LindsayHoyle, toplantının uygun olmadığını söyledi.

Benzer bir karar Lordlar Kamarası Sözcüsü John McFall tarafından da onaylandı. Hoyle, geçen hafta Çin'in hedeflediği bir grup milletvekiliyle bir araya geldi ve daha sonra, ziyaretin demokratik sistemdeki görevlerinin bir parçası olarak konuşması gereken tüm parlamenterler üzerindeki etkilerini dikkate almaya çağırdılar. Vekiller, yaptırımlar kaldırılana kadar büyükelçiyi meclis binasından yasaklamaya çağırdılar.

UYGUR TÜRKLERİNE YAPILAN SOYKIRIM ANA SEBEP

Hoyle, Çin büyükelçisini kalıcı olarak yasaklanmadığını, ancak yaptırımlar varken yasaklandığını söyledi. Çin, Birleşik Krallık hükümetinin Sincan'daki Uygur Türklerinin haklarının bastırılmasından sorumlu olarak belirlediği Çinli yetkililere yaptırımlar getirmesinin ardından Mart ayında milletvekillerine ve akademisyenlere yaptırım uyguladığını açıklamıştı.

Büyükelçilikten yapılan açıklamada, Çin tarafının Mart ayında uyguladığı yaptırımların, "İngiliz tarafının ilgili Çinli kişi ve kuruluşlara dezenformasyona dayalı olarak ve bu bahaneyle uyguladığı tek taraflı yaptırımlara haklı tepkiler olduğu için kınanmaz" ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada, “Devletler arasındaki ilişkiler, karşılıklı saygı, eşitlik ve birbirlerinin iç işlerine karışmama ilkelerine dayanmalıdır. Çin tarafı, Çin'in temel çıkarlarına zarar vermeye yönelik herhangi bir girişime yanıt verme konusunda her zaman kararlı olmuştur ve buna asla müsamaha göstermeyecektir’’ denildi. 

(Guardian)