Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, Çin'in "kutsal vaazlara" veya yabancı güçlerin zorbalığına izin vermeyeceğini ve deneyen herkesin "kendilerini 1,4 milyar insan tarafından dövülmüş çelik bir duvarla çarpışma rotasında bulacağını" söyledi. 

Pekin'deki Tiananmen Meydanı'nda 70 bin kişilik bir kalabalığın önünde yaptığı konuşmada Xi, iktidar partisini Çin'i yoksulluk ve aşağılanmadan kurtardığı için övdü ve Çin'in ordusunu ve nüfuzunu genişletme sözü verdi.

‘’KİMSEYE ZORBALIK YAPMADIK’’

Jinping, “Bize ders verme hakkına sahip olduklarını düşünenlerin kutsal vaazlarını kabul etmeyeceğiz. Başka hiçbir ülkenin halkına asla zorbalık yapmadık, baskı yapmadık, boyun eğdirmedik ve asla da etmeyeceğiz” diyerek, "Aynı şekilde, hiç kimsenin Çin'e zorbalık yapmasına, baskı yapmasına veya boyun eğdirmesine asla izin vermeyeceğiz’’ diye ekledi. 

Çin Komünist Partisi (ÇKP), 1,4 milyar insan ve dünyanın en büyük ekonomilerinden biri üzerinde mutlak hakimiyete sahip. Ancak Çin, Tayvan, Hindistan ve Çin'in Güney Çin Denizi'ndeki iddialarına itiraz eden diğer bölgesel komşulara yönelik eylemleri nedeniyle uluslararası toplumun giderek daha izole bir üyesi haline geliyor. ABD, Kanada ve Avustralya gibi ülkelerle ilişkileri on yılların en düşük noktasında.

‘ORDU ŞART’

Xi konuşmasında, güçlü bir ülkenin ulusun güvenliğini garanti altına almak için güçlü bir orduya sahip olması gerektiğini ve Halk Kurtuluş Ordusu'nun "silinemez başarılar" elde ettiğini söyledi. Sadece Çin'de değil, bölgede "ve ötesinde" ülkeyi korumak ve ulusal saygınlığı, egemenliği ve kalkınma çıkarlarını korumak için "güçlü bir sütun" olduğunu söyledi.Partinin, büyütülmesi ve "dünya standartlarında" yükseltilmesi gereken ordu üzerinde "mutlak liderliği" sürdürmesi gerektiğini söyledi.
(Guardian)