Tayvan’ın muhalefetine yön veren Kuomintang Partisi (KMT), eski belediye başkanı Eric Chu’yu lider olarak seçerken, yeni lider, Çin'in iktidardaki Komünist Partisi ile durmuş olan üst düzey temasları yeniden başlatacağını söyledi.

Çin, Tayvan'ın kendi toprakları olduğunu iddia ediyor ve demokratik olarak yönetilen adayı Çin egemenliğini kabul etmeye zorlamak için askeri ve siyasi baskıyı artırıyor, ancak çoğu Tayvanlı Pekin tarafından yönetilmek istemiyor.

'İŞBİRLİĞİ YAPABİLİRİZ'

Xi'nin bir kopyası KMT tarafından yayınlanan mektubunda, her iki tarafın da Tayvan'ın bağımsızlığına karşı ortak muhalefetlerine dayanarak "iyi etkileşimler" olduğunu söyledi.

Komünist Parti'nin de başkanı olan Xi, "Şu anda Tayvan Boğazı'ndaki durum karmaşık ve acımasız. Çin ulusunun tüm oğulları ve kızları tek yürekle birlikte çalışmalı ve birlikte ilerlemeli" diye yazdı. Başkan, her iki tarafın da "Tayvan Boğazı'nda barış arayışı, ulusal yeniden birleşme arayışı ve ulusal yeniden canlanma arayışı" konusunda işbirliği yapabileceğini umduğunu belirtti.

2016 cumhurbaşkanlığı seçimlerini mevcut Cumhurbaşkanı Tsai Ing-wen'e karşı kötü bir şekilde kaybeden Chu, Xi'ye Tayvan Boğazı'nın her iki tarafındaki insanların Sarı İmparator'un çocukları olduğu yanıtını verdi.

Reuters