Tayvan, Xi'ye, Pekin'i baskıdan vazgeçmeye çağırarak yanıt verdi ve yalnızca Tayvan halkının kendi geleceğine karar verebileceğini yineledi. Demokratik olarak yönetilen Tayvan, egemenliğini kabul etmesi için Pekin'den artan askeri ve siyasi baskı altına girdi, ancak Taipei özgürlüğünü savunma sözü verdi.

'EN BÜYÜK ENGEL'

Pekin'deki Büyük Halk Salonu'nda konuşan Xi, Çin halkının ayrılıkçılığa karşı "şanlı bir geleneğe" sahip olduğunu söyledi. 1911'de son imparatorluk hanedanını deviren devrimin yıldönümünde Xi, "Tayvan’ın bağımsızlığı anavatanın yeniden birleşmesinin önündeki en büyük engel ve ulusal gençleşmenin en ciddi gizli tehlikesidir" dedi.

Çin lideri Şi'den ithalatı artırma sözü - Son Dakika Haberleri

© Fotoğraf / Çin Devlet Başkanı Xi Jinping 

Xi ayrıca, ‘’Barışçıl bir şekilde yeniden birleşme Tayvan halkının genel çıkarlarını en iyi şekilde karşılar, ancak Çin egemenliğini ve birliğini koruyacaktır. Hiç kimse Çin halkının kararlılığını, iradesini ve ulusal egemenliği ve toprak bütünlüğünü savunma konusundaki güçlü yeteneğini hafife almamalı. Anavatanın yeniden birleştirilme görevi yerine getirilmeli" diye ekledi. 

Tayvan'dan bahseden son büyük konuşmasında, resmi bağımsızlığa yönelik her türlü girişimi "parçalamaya" söz verdiği Temmuz ayına göre biraz daha yumuşak bir ton kullandı. 2019'da adayı Pekin'in kontrolü altına almak için doğrudan güç kullanmakla tehdit etti.

'TACİZDEN VAZGEÇİN'

Çin liderinin konuşması Tayvan'da kötü karşılandı. Başkanlık ofisi, Çin Halk Cumhuriyeti'nin bir parçası olmayan egemen bağımsız bir ülke olduklarını ve Çin'in adayı yönetmek için "tek ülke, iki sistem" teklifini açıkça reddettiklerini söyledi.

Ofisten yapılan açıklamada, "Ulusun geleceği Tayvan halkının elinde" denildi. Ayrı bir açıklamada, Tayvan'ın Çin-politika oluşturma Anakara İşleri Konseyi, Pekin'i "provokatif izinsiz giriş, taciz ve yıkım adımlarını terk etmeye" ve müzakerelere geri dönmeye çağırdı. 

Reuters