DSÖ’nün uzman ekibi, salgının nasıl başladığını araştırmak için bu ay Çin'de olacaktı. Ancak bu haftanın başlarında, DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom, Çin'in hâlâ uluslararası uzmanlar ekibinin girişine izin vermediğini söyledi. 

10 kişilik ekipten ikisi, sorun ortaya çıktığında çoktan yolculuğuna başladığını söyledi. 

Çin Uluslararası Radyosu (CRI Türk) Türkiye masası editörü Samet Demir ise Çin medyasında yazılanları ve DSÖ tartışmalarını polemikhaber'e anlattı.

Dünya Sağlık Örgütü'nün Çin ile ilgili açıklamalarının Çin'de de yankı bulduğunu belirten Demir şunları söyledi:

*Öncelikle Çin'in bir yanıtı var Dünya Sağlık Örgütü'nün iddialarına. Dünya Sağlık Örgütü'ne Çin Dışişleri Bakanlığı bir yanıt verdi. Ülkeye gelecek uzman ekibin ziyaretinin belirli bir tarih ve belirli bir düzen içinde gerçekleşmesi için ikili görüşmelerin devam ettiğini belirtti. 

*Yani görüşmeler sürerken Dünya Sağlık Örgütü 'Çin bizi kabul etmiyor' diye bir açıklamada bulundu. Çin buna açıkçası düşük düzeyde bir yanıt verdi. 'Görüşmeler devam ediyor' anlamında...

*Bunun sebebi de Çin'le ilgili özellikle batı medyasında yapılan dezenformasyon. Çin işte tüm bu tartışmaların önüne geçmek için yani bir dezenformasyona mahal vermemek için gelecek DSÖ ekibine detaylı hazırlık yapıyor.

*Ekibin güvenliği, yapacakları çalışmalar, nerelere gidecekleri gibi detaylı hazırlık yapılıyor. 

*Aslında diplomatik bir süreç işliyor şu anda Çin'de. Sadece vize engeli değil söz konusu başka şeyler de var. Başka şeylerden kasıt da Çin'e gelecek ekibin planının tam yapılması.

*Bu gelen ekibe Çin'de de bir ekip eşlik edecek. Birlikte ortak çalışmalar gerçekleşecek. O yüzden şu anda ilişkiler temaslar devam ediyor. Muhtemelen bu ay içinde de görüşmenin gerçekleşecek.