Bugün yayınlanan bir ulusal bütçe raporu, Çin'in önümüzdeki yıl savunma için bin 355 trilyon yuan, yani 210 milyar dolar, harcayacağını ortaya koydu.

Hükümet, harcama artışlarının çoğunun askerlerin ücretlerini ve diğer koşullarını iyileştirmeye gittiğini söylerken, gözlemciler bütçenin Çin’in silah harcamalarının çoğunu dışarıda bıraktığını söylüyor. 

Güney Çin Denizi, Batı Pasifik, Hint Okyanusu ve diğer yerlerde daha iddialı hale gelmesine rağmen Çin’in ordusu büyük ölçüde Tayvan’ı kontrolü altına almak için güç kullanma tehdidini sürdürmek üzere tasarlandı.

ABD’DEN ŞEFFAFLIK ŞİKAYETİ

1 Ekim 2020 ile 30 Eylül 2021 arasında savunma harcamalarının yaklaşık 934 milyar doları bulacağı tahmin edilen ABD, Çin'in savunma programlarında şeffaflık eksikliğinden şikayet ederek Pekin'in ABD'nin yerini almayı hedeflediğine dair spekülasyonları ateşledi. 

Ülke, Doğu Asya'daki birincil askeri güç.

Halk Kurtuluş Ordusu, iktidardaki Komünist Partinin askeri kolu olarak güçlü bir siyasi rol oynuyor. 

Ülkenin lideri Xi Jinping, silahlı kuvvetleri denetleyen hükümet ve parti komisyonlarına başkanlık ediyor.

BAŞBAKANDAN İDDİALI SÖZLER

Başbakan Li Keqiang, tören yasama meclisinin açılış oturumuna hitaben yaptığı konuşmada, "Her alanda askeri eğitimi ve hazırlığı artıracağız, her alanda ve her durumda güvenlik risklerine yanıt vermek için genel planlar yapacağız ve ordunun ülkemizin egemenliğini, güvenliğini ve kalkınma çıkarlarını korumak için stratejik kapasitesini artıracağız" dedi.