ABD merkezli bir düşünce kuruluşu tarafından yayınlanan 25 bin kelimelik rapor, Çin'in 1948 soykırım sözleşmesi kapsamında Uygurlara yönelik muamelesinin ilk bağımsız, hükümet dışı hukuki incelemelerinden biridir.

"TAMAMEN YALAN"

Çin Komünist Partisi, artan kanıtlara rağmen, Uygur Müslümanlarına karşı zulüm ve tacizde bulunduğunu inatla reddetti. Uygurlarla ilgili raporlar uluslararası öfkenin artmasına, diplomatik ve ekonomik izolasyona yol açtı. Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi Pekin'de gazetecilere yaptığı açıklamada, Sincan'daki soykırım iddialarının "tamamen yalan ile uydurulmuş bir söylenti" olduğunu söyledi.

TÜM MADDELER İHLAL EDİLDİ

Çin'in de aralarında bulunduğu 152 ülkenin imzaladığı BM sözleşmesi uyarınca, bir tarafın tanımlanmış beş eylemden herhangi birini ihlal etmesi durumunda soykırım bulgusu yapılabilir. Newlines Strateji ve Politika Enstitüsü'nün raporu, ülkenin bütün maddeleri ihlal ettiğini ortaya çıkardı ve partiyi açıkça "ulusal, etnik, ırksal veya dini bir grubu tamamen veya kısmen yok etme niyetini" göstermekle suçladı.

RAPORLARA ATIFTA YAPILDI

Raporda, "Uygurları bir grup olarak yok etme niyeti, Çin'in en yüksek otoritesi olan Başkan Xi Jinping'in harekete geçirdiği kapsamlı devlet politikası ve uygulamasından oluşan nesnel kanıtlardan kaynaklanıyor" dedi. Raporda kanıt olarak, toplu ölümler, ölüm cezaları ve yaşlılara uzun süreli hapis cezaları, sistematik işkence ve cinsel taciz ve işkence dahil zalimce muamele, beyin yıkama, Uygur toplum liderlerini ve çocuk doğurma çağındaki kişileri hedef alan gözaltı raporlarına atıfta bulunuldu. (Guardian)

Çeviri: İsmail Cömert / polemikhaber.com