Tayvan ile Çin arasındaki gerilim yükselirken, komünist ülke ilk kez Tayvan yanlısı olduğu düşünülen insanlar için somut bir cezayı dile getirdi.

EKONOMİK DARBE

Ofis, Tayvan Başbakanı Su Tseng-chang, Parlamento Başkanı You Si-kun ve Dışişleri Bakanı Joseph Wu'yu "Tayvan'ın bağımsızlığını inatla destekleyen" kişiler olarak adlandırdı ve ilk kez kamuoyuna açıkladı. Çinli Sözcü Zhu Fenglian yaptığı açıklamada, Çin'in anakaraya, Hong Kong ve Makao Özel İdari Bölgeleri’ne girmelerine izin vermeyen kişilere ceza uygulayacağını söyledi.

Kara listeye alınan kişilerin anakaradaki kuruluşlarla veya insanlarla işbirliği yapmasına veya onları finanse eden şirketlerinin veya kuruluşlarının Çin’den kar etmesine izin verilmeyeceğini söyledi.

Tayvanlı politikacılar, seçim kampanyalarını finanse etmek için kısmen şirketlerin bağışlarına güveniyor. Birçok Tayvanlı şirket, Çin’le iş yapmaktan kar elde ediyor. Şu anda anakarada on binlerce Tayvanlı çalışıyor. Zhu, Çin'in de bu insanlara karşı "gerekli diğer önlemleri" alacağını söyledi.

Çin'in Tayvan'ın bağımsızlığını destekleyenlere vermek istediği mesajın şu olduğunu söyledi: "Atalarını unutan, vatana ihanet eden ve ülkeyi bölenlerin sonu asla iyi olmayacak ve halk tarafından reddedilecek ve tarih tarafından yargılanacak." (Reuters)