Tehdit, BM insan hakları organı tarafından, hükümetin Sincan'daki Türk Müslümanları istismar ederek büyük olasılıkla insanlığa karşı suç işlediğini tespit eden bir raporun yayınlanmasının ardından geldi.

ÇİN KARŞITI GÜÇLER’ SAVUNMASI

Sincan Hükümet Sözcüsü XuGuixiang, Çin ve ABD de dahil olmak üzere 47 üye devletin toplanacağı Cenevre'ye bir Çin heyetine liderlik ediyor ve rapor üzerinde önemli adımlar atma baskısı altında. Pekin, suçlamaları ve “dış müdahale” olarak adlandırdığı her türlü planı reddediyor. 

Xu, "Uluslararası toplumdaki bazı güçler, hatta Çin karşıtı güçler, sözde 'Sincan bağlantılı hareketler' veya 'kararlar' denilen şeyler yaparsa, korkmayacağız. Kararlılıkla karşı önlemleri alacağız ve mücadele edeceğiz” dedi ve "Sincan'daki insan hakları durumu daha fazla gelişme ve daha fazla çaba gösterme sürecindedir" diyerek eleştiriyi bir ölçüde kabul etti. Ancak şunları ekledi: "Sincan raporunun iddia ettiği gibi kitlesel insan hakları ihlali diye bir şey yok."

SOYKIRIM İLANI

ABD ve diğer bazı parlamento organları, Çin hükümetinin Sincan'daki eylemlerini soykırım olarak ilan etti. BM raporu, tahminen 1 milyon veya daha fazla kişinin toplu olarak gözaltına alınması da dahil olmak üzere, oradaki etnik azınlıklara yönelik kapsamlı baskının en son kanıtıdır.Pekin, başlangıçta varlığını reddettiği gözaltı tesislerinin, kursiyerlerin “mezun olduktan” sonra kapatılan mesleki eğitim ve öğretim merkezleri olduğunu iddia ediyor. (Guardian)