Görüşme, Hindistan ve Çin dışişleri bakanları arasında, nükleer silahlı iki ülkeyi savaşın eşiğine getiren devam eden sınır saldırılarını ele almak için aylardır yapılan ilk üst düzey toplantı olan bir diyalog olarak tanımlandı. Ancak anlaşmaya varılan bir nokta vardı. Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi'nin belirttiği gibi, Hindistan ve Çin arasındaki ilişkiler hala düşük bir noktada.

SİLAHSIZ SAVAŞTILAR

Geçen yıl Haziran ayında, Ladakh'ın Himalaya bölgesinde Hindistan-Çin sınırında birkaç aydır artan gerilimin ardından, iki ülke arasındaki 50 yıldan uzun süredir en ölümcül çatışmada 20 Hintli asker ve dört Çinli askerin öldüğü bildirildi. Silah kullanmaları yasak olan iki taraf, bunun yerine Galwan vadisinin dağ uçurumunda Ortaçağ tarzında, sivri uçlu sopalar kullanarak ve göğüs göğüse çarpışarak savaştı ve birkaç asker öldü.

Çatışma topyekün savaş ilanlarıyla sonuçlanmadı, ancak gerilimi azaltma vaatleri ve çok sayıda başarısız askeri müzakere turu bunun yerine 2 bin 100 millik sınırın her iki tarafında bir yıllık birlik, topçu ve altyapı birikiminin gölgesinde kaldı. 

‘’ÇİN SALDIRGANLAŞIYOR’’

Hindistan ordusu yetkilileri, Çin Halk Kurtuluş Ordusu'nun her geçen gün daha saldırgan hale geldiğini iddia ediyor. İki taraf arasındaki son çatışmalar Hindistan hükümeti tarafından reddedilmesine rağmen, ordu yetkilileri Guardian'a Doğu Ladakh bölgelerindeki durumun son derece gergin olduğunu söyledi.

Bir memur, "Daha fazla tırmanmayı önlemek için Galwan çevresindeki bazı alanları çitle çevirmeye başladık, ancak Çinliler buna itiraz etti ve onu kaldırmak zorunda kaldık" dedi.

Hintli subaylar, Ladakh sınırındaki askeri yığınağı “daha önce hiç olmadığı gibi” olarak nitelendirdi. Hükümet kaynakları, ilave 50 bin askerin yanı sıra Rus yapımı MiG-21 de dahil olmak üzere topçu ve savaş uçaklarının konuşlandırıldığını doğruladı.Hindistan'ın askeri önceliklerindeki değişimin bir işareti olarak, Ladakh ve Sikkim ve ArunaçalPradeş eyaletleri de dahil olmak üzere Çin sınırındaki ek birliklerin bir kısmı, on yıllardır Hindistan'ın en çalkantılı sınırı olan Pakistan sınırından geldi.

 (Guardian)