ABD’nin Ticaret Temsilciliği Ofisi, müzakerelerin ilk turunun "erken sonbaharda" başlamasının beklendiğini söyledi. Görüşmelerde ticaretin kolaylaştırılması, dijital ticaret ve yolsuzlukla mücadele standartları üzerine görüşmeler yer alacak.

‘DAHA  ADİL’ SÖYLEMİ

Pelosi'nin ziyaretinin ardından ABD ile Çin arasındaki ilişkiler giderek gerginleşti. Proje, 21. Yüzyılda ABD-Tayvan Girişimi ilk olarak Haziran ayında açıklandı ve her iki taraf da artık "müzakere yetkisi üzerinde fikir birliğine vardıklarını" söyledi. Amerika Birleşik Devletleri Ticaret Temsilcisi Yardımcısı Sarah Bianchi yaptığı açıklamada, "Daha adil, daha müreffeh ve dayanıklı bir 21. yüzyıl ekonomisi oluşturmaya yardımcı olacak iddialı bir program izlemeyi planlıyoruz" dedi.

ABD ve Tayvan arasındaki ticaret 2020'de yaklaşık 106 milyar dolar değerindeydi. Duyuru, Pelosi'nin Ağustos ayının başlarındaki ziyaretinin ardından Çin'in Tayvan çevresinde şimdiye kadarki en büyük askeri tatbikatlarını başlatmasıyla geldi. 

‘TEK ÇİN’ POLİTİKASI

"Tek Çin politikası" kapsamında ABD, Tayvan adası yerine Çin'i tanır ve onunla resmi bağlara sahiptir, ancak Tayvan ile kendisini savunabilmesi için adaya sürekli silah satışları da dahil olmak üzere "sağlam gayri resmi" bir ilişki sürdürür. Pekin, kendi kendini yöneten adayı, anakarayla birleştirilmesi gereken bölgesi olarak görüyor. Bununla birlikte, Tayvan, kendisini anakaradan farklı olarak gören, kendi kendini yöneten bir adadır.

Ayrı bir gelişmede, ABD'nin Doğu Asya'dan sorumlu üst düzey diplomatı olan Daniel Kritenbrink, Pekin'in "büyüyen baskısının Tayvan Boğazı'nın barış ve istikrarını tehdit ettiğini" söyleyerek “Pekin'in uzun süredir devam eden politikamız doğrultusunda Tayvan'ı desteklemeye ve onu baltalamaya yönelik devam eden çabaları karşısında barış ve istikrarı korumak için sakin ama kararlı adımlar atmaya devam edeceğiz" dedi. (BBC)