Budizm'in en tanınmış yüzlerinden biri olan Dalai Lama, Budist öğretilerini uluslararası topluma taşıyan önemli bir figürdür.DalaiLama, son derece etkili bir şahsiyettir ve halef seçmek sadece dini bir mesele değil, aynı zamanda siyasi bir meseledir.

Dalai Lama'nın halefi, geleneksel olarak kıdemli manastır öğrencileri tarafından manevi işaretlere ve vizyonlara dayalı olarak tanımlanır. Ancak 2011'de Çin Dışişleri Bakanlığı, bir sonraki Dalai Lama'yı yalnızca Pekin'deki hükümetin atayabileceğini ve başka hiçbir adayın tanınmaması gerektiğini açıkladı.

İLGİNÇ YÖNTEM

Mevcut Dalai Lama, dört yaşındayken tahta çıktı ve Tenzin Gyatso olarak yeniden adlandırıldı.Onu aramaya 13. Dalai Lama öldükten kısa bir süre sonra başlandı. Dalai Lama'ya en yakın olan öğrenciler, onun yeniden doğduğu yeri gösteren işaretleri belirlemeye koyuldular.

Dalai Lama'nın nerede ve ne zaman yeniden doğacağına dair genellikle tahminler vardır, ancak uygun çocuğun bulunmasını sağlamak için daha fazla test ve işaret gereklidir.

13. Dalai Lama'nın durumunda, ölümünden sonra cesedi güneye dönük olarak yatıyordu. Bununla birlikte, birkaç gün sonra başı doğuya doğru eğildi ve alışılmadık olarak görülen bir mantar, vücudunun tutulduğu tapınağın kuzeydoğu tarafında ortaya çıktı. Bu, bir sonraki Dalai Lama’nın Tibet'in kuzeydoğu kesiminde bir yerde doğmuş olabileceği şeklinde yorumlandı.

Tibet'in kuzeydoğusundaki Dokham bölgesi tüm bu işaretlerle eşleşti. Lhamo Dhondup adında 2 yaşındaki bir çocuk, ölüm zamanına göre 13. Dalai Lama'nın reenkarnasyonu için doğru yaştı.13. Dalai Lama'nın en yakın manastır hizmetçilerinden oluşan arama ekibi, evine vardıklarında, doğru yere ulaştıklarını doğrulayan işaretleri tanıdıklarına inandılar.

ON YILLARDIR SÜREN ÇİN BASKISI

Bugün bir sonraki Dalai Lama için seçim süreci belirsizliğini koruyor. 1950'de Çin'in komünist hükümeti, Çin'e ait olduğunu iddia ettiği Tibet'i işgal etti. Dalai Lama 1959'da kaçtı ve sürgünde bir hükümet kurdu. Dalai Lama, son 70 yıllık Çin yönetimi boyunca bağlılıklarını sürdüren Tibet halkı tarafından saygı görüyor.

Çin'den gelen tehdit nedeniyle 14. Dalai Lama, Çin tarafından atanan 15. Dalai Lama'nın meşru görülmesini zorlaştıracak bir dizi açıklama yaptı.

Örneğin, Dalai Lama kurumuna artık ihtiyaç kalmayabileceğini belirtmiştir. Bununla birlikte, Tibet Budizminin bu yönünü korumak ve Dalai Lama soyunu sürdürmek isteyip istemediklerinin insanlara bağlı olduğunu da söyledi. Dalai Lama, dört yıl sonra 90 yaşına geldiğinde yeniden doğup doğmayacağına karar vereceğini belirtti.

ABD’DEN DALAİ LAMA’YA DESTEK

ABD hükümeti Dalai Lama'ya desteğini dile getirdi. Aralık 2020'de ABD Senatosu, Tibet halkının özerkliğini tanıyan Tibet Politikası ve Destek Yasasını kabul etti. Biden yönetimi, Mart 2021'de Çin hükümetinin Dalai Lama'nın halefiyetinde hiçbir rolü olmaması gerektiğini yineledi.
(Asia Times)