Çince'de "İlahi Gemi" anlamına gelen Shenzhou-13 uzay aracını taşıyan Uzun Yürüyüş-2F Roketi, Gansu eyaletindeki Jiuquan Uydu Fırlatma Merkezi'nden Pekin saatiyle 12:23'te fırlatıldı.

Çin, istasyonun üç modülünün ilk ve en büyüğü olan Tianhe'nin lansmanı ile Nisan ayında uzay istasyonunun inşasına başladı. Bir otobüsten biraz daha büyük olan Tianhe, tamamlanmış uzay istasyonunun yaşam alanları olacak.

Shenzhou-13, uzay istasyonunu 2022'nin sonuna kadar tamamlamak için gereken dört mürettebatlı görevden ikincisi. Eylül ayında sona eren ilk mürettebatlı görev sırasında, diğer üç astronot Tianhe'de 90 gün kaldı.

En son görevde, astronotlar, uzay istasyonunu kurmak, gemideki yaşam destek sistemlerini doğrulamak ve bir dizi bilimsel deney yapmak için gerekli olan Tianhe üzerinde temel teknolojilerin ve robotiklerin testlerini yapacak.

ULUSLARARASI UZAY İSTASYONU’NDAN MEN EDİLMİŞTİ

Görev komutanı, 1990'ların sonlarında Çin'in ilk astronot kursiyer grubundan 55 yaşındaki Zhai Zhigang. Altı çocuklu bir kırsal ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen Zhai, 2008 yılında Çin'in ilk uzay yürüyüşünü gerçekleştirdi. Shenzhou-13, onun ikinci uzay göreviydi.

Perşembe günü düzenlediği basın toplantısında Zhai, "En zorlu görev, altı ay boyunca yörüngede kalmak olacak. Hem fiziksel hem de psikolojik olarak daha yüksek talepler bizi bekliyor" dedi. 

Shenzhou-13 ekibinin gelecek yıl Nisan ayında Dünya'ya dönüşünden sonra Çin, ikinci ve üçüncü uzay istasyonu modüllerinin teslimatları ve iki son mürettebat görevi de dahil olmak üzere altı görev daha yapacak.

ABD yasaları tarafından NASA ile çalışması ve Uluslararası Uzay İstasyonu'nun (ISS) uzantısı olarak yasaklanan Çin, son on yılını kendi istasyonunu inşa etmek için teknolojiler geliştirmekle geçirdi. ISS'nin birkaç yıl içinde emekliye ayrılmasıyla, Çin'in uzay istasyonu Dünya'nın yörüngesindeki tek uzay istasyonu olacak.

Çin'in uzay programı, merhum lider Mao Zedong'un ülkenin uzaya patates bile fırlatamadığından yakınmasından bu yana çok yol kat etti. Çin, eski Sovyetler Birliği ve ABD'den sonra Ekim 2003'te kendi roketiyle uzaya insan gönderen üçüncü ülke oldu. (Reuters)