Avustralya Ulusal Üniversitesi tarafından yapılan araştırma, Çin'den gelen binlerce tıbbi makaleyi inceledi ve ülkenin gizli organ toplama ticaretini ortaya çıkardı.

Çin'de idam mahkumlardan organ toplamak yasal. Ancak bu yeni araştırma, mahkumların hayattayken ameliyat edildiğini iddia ediyor. İnsan hakları aktivistleri, kanıtların "Çin'de korkunç bir cinayet hikayesi ortaya koyduğunu" ve ülkeden çıkan hikayelerin "inanılamayacak kadar korkunç" olduğunu söylüyor.

‘YILLARDIR UYGULANIYOR’ İDDİASI

American Journal of Transplantation'da yayınlanan çalışmanın rolü, mahkumların organları alınmadan önce 'beyin ölümü' gerçekleşip gerçekleşmediğini belirlemekti. Çin’deki nakil kayıtlarına göre, 71 vakada mahkumların beyin ölümü gerçekleşmemişti.

Araştırmanın yazarlarından Matthew Robertson, "Bu durumlarda, organ alımı sırasında kalbin çıkarılması, donörün ölümünün nedeni olmalı. Bu organ bağışçıları sadece mahkum olabilecekleri için, bulgularımız Çin’deki doktorların organ çıkarma yoluyla infazlara katıldığını kuvvetle gösteriyor" dedi. Ameliyatların idam mahkûmlarının yanı sıra fikir mahkumları üzerinde de gerçekleştirildiği iddia edildi.

Robertson ve kalp cerrahı olan diğer yazar Jacob Lavee, cerrahi ölümlerin gerçek sayısının çok daha yüksek olduğunu düşünüyor. Çin'in yürütmeyi reddettiği uygulamanın, karaciğer ve böbrek gibi diğer organların çıkarıldığı düşünülerek otuz yıldır devam ettiğini iddia ediyorlar. (Sky News)