Sayragul Sautbay'ın Çin'in Sincan'ın en batı bölgesindeki bir eğitim kampından serbest bırakılmasının üzerinden iki yıldan fazla zaman geçti. 

Yine de iki çocuk annesi, gözaltındayken katlandığı "aşağılanma ve şiddet" yüzünden hala kabuslar ve geri dönüşler yaşıyor. 

Şu anda İsveç'te yaşayan bir tıp doktoru ve eğitimci olan Sautbay, yakın zamanda dayak, cinsel istismar iddiaları ve zorla kısırlaştırmaya tanık olmak da dahil olmak üzere çektiği çileyi detaylandırdığı bir kitap yayınladı.

BİLEREK CUMA GÜNÜNÜ SEÇTİLER

El Cezire ile geçtiğimiz günlerde yaptığı bir röportajda, İslam'da kesinlikle yasak olan bir et olan domuz eti tüketimi de dahil olmak üzere Uygurların ve diğer Müslüman azınlıkların maruz kaldığı diğer hakaretlere ışık tuttu. 

Sautbay, "Her Cuma domuz eti yemeye zorlandık" dedi ve “Müslümanlar için kutsal olan bir günü bilinçli olarak seçtiler. Ve eğer reddederseniz, ağır bir ceza alırsınız" şeklinde ekledi. 

Uygulanan politikanın tutuklu Müslümanlara utanç ve suçluluk duygusu uyandırmak için tasarlandığını ve eti her yediğinde hissettiği duyguları “kelimelerle açıklamanın zor” olduğunu ekledi.

SEKÜLERLEŞME POLİTİKASI

Sautbay ve diğerlerinin ifadeleri, Çin'in çoğunlukla Müslüman etnik azınlığın kültürel ve dini inançlarını hedef alarak, yaygın bir şekilde gözetim uygulayarak ve toplama kamplarıyla, Sincan'ı çökertmeye çalıştığının bir göstergesi. 

Ancak El Cezire'ye sunulan belgeler, tarımsal kalkınmanın Alman antropolog ve Uygur bilim adamı Adrian Zenz'in söylediği şeyin bir "sekülerleşme" politikası olduğunu da gösteriyor.

FOTO-Çin, dünyanın tepkisine rağmer, Uygur Türklerine asimilasyon politikaları uygulamayı sürdürüyor...

SİNCAN DOMUZ YETİŞTİRME MERKEZİ OLACAK

Zenz'e göre, belgeler ve devlet onaylı haber makaleleri, Uygur toplulukları içinde bölgede domuz yetiştiriciliğini teşvik etmek ve genişletmek için "aktif" bir çaba olduğu konusundaki konuşmayı destekliyor. 

Kasım 2019'da, Sincan’ın üst düzey yöneticisi Shohrat Zakir, özerk bölgenin bir "domuz yetiştirme merkezine" dönüşeceğini söyledi. Ancak bu, Uygurların yaşam tarzına hakaret...

KÜLTÜREL SOYKIRIM

Bu yıl Ramazan ayının ilk günü olan 23 Nisan'da resmi olarak imzalanan bir anlaşma, domuz yetiştiriciliğinin ihracat amaçlı değil, Kaşgar'ın ‘domuz eti’ ihtiyacını sağlamak olduğunu belirtiyor. 

Uygurlar şehir ve çevredeki nüfusun yüzde 90'ını oluşturuyor. Zenz, El Cezire'ye "Bu, Sincan'daki halkın kültürünü ve dinini tamamen ortadan kaldırma girişiminin bir parçası" dedi.

(El Cezire)
Çeviri: İsmail Cömert