Endekse göre, Çin'in en büyük emlak geliştiricisi Country Garden'ın çoğunluk hissedarı olan Yang Huiyan, net değerinin bir yıl önce 23.7 milyar dolardan yüzde 52'den fazla düşüşle 11.3 milyar dolara düştü.

‘YENİ HİSSE’ BİLDİRİMİ ÇÖKERTTİ

Yang'ın serveti Guangdong merkezli Country Garden'ın Hong Kong'da listelenen hisselerinin şirketin yeni hisse satacağını açıklamasının ardından yüzde 15 düştüğünde, krizin daha önce sağlam olduğu düşünülen geliştiricilere yayıldığının bir işareti olarak büyük bir darbe aldı. 

Devlet medyasına göre, babası Country Garden kurucusu Yang Guoqiang, hisselerini 2005 yılında ona devrettiğinde Yang, bütün servetin sahibi oldu. Geliştiricinin Hong Kong'daki ilk halka arzından iki yıl sonra Asya'nın en zengin kadını oldu.

Country Garden, sektördeki kargaşadan nispeten zarar görmemiş olsa da, kısmen borçlarını ödemek için bir hisse satışı yoluyla 343 milyon dolardan fazla para toplamayı planladığını açıklamasıyla yatırımcıları korkuttu.

Country Garden, Hong Kong borsasına yaptığı bir başvuruda, satıştan elde edilen gelirin "mevcut denizaşırı borçların yeniden finansmanı, genel işletme sermayesi ve gelecekteki kalkınma amaçları" için kullanılacağını söyledi.

‘BÜYÜMENİN İTİCİ GÜCÜ’

Çin'in bankacılık düzenleyicisi, analistler ve politika yapıcılar finansal krizden korktuğu için borç verenleri emlak sektörünü desteklemeye ve firmaların “makul finansman ihtiyaçlarını” karşılamaya çağırdı.

Emlak sektörünün ülkenin GSYİH'sının yüzde 18-30'unu oluşturduğu tahmin ediliyor ve dünyanın en büyük ikinci ekonomisinde büyümenin temel itici gücü. Analistler, Covid-19 pandemisinin başlangıcından bu yana en kötü ikinci çeyrek büyüme rakamlarının açıklanmasının ardından, endüstrinin tüketici güvenini daha da azaltacak bir "kısır döngüye" saplandığı konusunda uyardılar. (Guardian)