Uyarı, ABD'nin ABD'li ve Tayvanlı yetkililer arasında daha kolay iletişim sağlayan yönergeler yayınlamasının ardından geldi.

‘’DERHAL DURDURUN’’

Gazetecilere konuşan Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Zhao Lijian, ABD'yi "ABD-Tayvan resmi temaslarını derhal durdurmaya, konuyu dikkatli ve uygun şekilde ele almaya ve yıkıcı bir şekilde etkilememek için Tayvan bağımsızlık güçlerine yanlış sinyaller göndermemeye’’ çağırdı.

Tayvan, Çin’in en hassas bölgesel ve diplomatik meselesi ve demokratik olarak yönetilen adayı kontrolü altına almak için güç kullanmayı hiçbir zaman göz ardı etmeyen Washington ile Pekin arasında düzenli bir sürtüşme kaynağıdır.

Lijian’ın yorumları, ABD’nin Cuma günü, Başkan Joe Biden’ın adaya gittikçe daha fazla ses getiren ABD desteğini resmileştirmeye istekli olduğunu gösteren bir hareketle, Tayvan ile ilişkileri derinleştirmeye yönelik hamleleri güncellemeye karar vermesinin ardından geldi.

İLİŞKİLERDEKİ BÜROKRASİ AZALACAK

ABD, Pekin'i, ülkelerin Tayvan ile diplomatik ilişkiler kurduğu ve ilişkileri gerilettiği 1979'dan beri Çin’in meşru hükümeti olarak tanıdı. Yeni yönergeler, yüz yüze toplantılar da dahil olmak üzere adayla ilişkileri kısıtlayan karmaşık kuralların bazılarını ortadan kaldıracak.

ÇİN’DEN TAYVAN’A ASKERİ YIĞINAK

ABD, Tayvan ile daha yakın ilişkiler arayışına girerken, Çin, geçtiğimiz aylarda ada çevresindeki askeri faaliyetlerini artırıyor. Pazartesi günü, savaş uçakları ve nükleer yetenekli bombardıman uçakları da dahil olmak üzere 25 Çin hava kuvveti uçağının Tayvan'ın hava savunma bölgesine girdi. 

Çin geçmişte bu tür misyonların ülkenin egemenliğini korumak ve Taipei ile Washington arasındaki "gizli anlaşma" ile başa çıkmak olduğunu söylemişti.

(Al Jazeera, Çeviri:polemikhaber)