Filipinler, ABD'nin saldırıya uğraması durumunda müttefikini ne ölçüde koruyacağını ve savunacağını netleştirmek için 1951 Karşılıklı Savunma Antlaşması'nı (MDT) değiştirmeye hevesli. 

ÇİNLİ DİPLOMAT: FARKLI YORUMLANABİLİR

MDT'nin 70. yıldönümü münasebetiyle düzenlenen bir etkinlikte, Savunma Bakanı Delfin Lorenzana, eski bir Çinli diplomat tarafından geri adım atmaya çağrıldığını söyledi.

Lorenzana, "ABD, MDT'yi yeniden gözden geçirme fikrini memnuniyetle karşılarken, bir dış taraf değil" dedi. Lorenzana, ‘’Çin eski büyükelçisi bana geldi ve 'Lütfen MDT'ye dokunmayın. Olduğu gibi bırakın' dedi. Daha sonra konuşmanın 2018'de gerçekleştiğini açıkladı.

Lorenzana Reuters'e verdiği demeçte, "Beni şaşırttı. Ona nedenini sordum. MDT'yi revize etmeye yönelik herhangi bir girişimin Çin hükümeti tarafından Çin'in yükselişini kontrol altına alma eylemi olarak yorumlanacağını söyledi" dedi. Nasıl yanıt verdiği sorulduğunda Lorenzana, "Ona baktım ve gülümsedim" dedi.

'ÇİN’İN ZARARINA OLUR'

Filipin-ABD ittifak, ortak tatbikatlar, istihbarat alışverişleri ve donanım transferleri için ABD birliklerinin dönüşümlü mevcudiyeti ile on yıllardır devam ediyor.

Lorenzana, MDT anlaşmasını güçlendirmenin Çin'in çıkarına olmadığının açık olduğunu söyledi. Foruma, "Yapay adalarına gömülü olan Çinliler, herhangi bir çözüm için acele etmiyorlar. Gerektiği herhangi bir saldırganlığın MDT anlaşmasını tetikleyeceğini biliyorlar" dedi. 

Kaynak: Reuters