Çin, kendi toprağı olduğunu iddia ettiği Tayvan meselesinin, aynı zamanda Tayvan'ın en önemli uluslararası destekçisi ve silah tedarikçisi olan ABD ile olan ilişkilerinde en hassas konu olduğunu söylüyor.

‘ATEŞLE OYNAMAYIN’

Bu ayın başlarında ABD Başkanı Joe Biden ve Çin Devlet Başkanı Xi Jinping arasında sanal bir toplantı sırasında Tayvan konusundaki keskin farklılıklar devam etti. Xi, Tayvan'da bağımsızlık isteyenlerin ve onların ABD'deki destekçilerinin "ateşle oynadığını" söyledi.

Çin Savunma Bakanlığı Sözcüsü Wu Qian, Pekin'de düzenlenen bir brifingde, bu görüşmeler ışığında Çin-ABD askeri ilişkileri hakkında yorum yapması istendiğinde, sağlıklı ve istikrarlı bir ilişkinin hem her iki ülke hem de dünyanın beklediği şey için iyi olduğunu söyledi. Çin'in ABD ile değişim ve işbirliğini sürdürmeye istekli olduğunu da sözlerine ekledi.

Demokratik olarak yönetilen Tayvan, adayı Çin egemenliğini kabul etmeye zorlamak için artan diplomatik ve askeri baskısından dolayı Çin'i kınadı. Tayvan Devlet Başkanı Tsai Ing-wen adayı savunma sözü verdi ve geleceğine yalnızca ada halkının karar verebileceğini söyledi. (Reuters)