Aso, Tokyo'da yaptığı konuşmada, "Tayvan'da büyük bir olay olursa, Japonya ve ABD Tayvan'ı birlikte savunmalı" dedi.Tayvan'a yönelik bir Çin saldırısının Japonya'nın toprak egemenliğini tehdit edeceğini iddia ederek, "Sıradaki Okinawa olabilir" diye ekledi.

SÖZCÜ: BİZİ KÜÇÜMSEMEYİN

Japonya'nın maliye bakanı olarak da görev yapan Aso, ülkenin Ulusal Güvenlik Konseyi üyesi olarak görev yapan dört kabine üyesinden biri.Onun yorumları Pekin'den kınamalara yol açtı.Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Zhao Lijian düzenlediği basın toplantısında Aso'nun sözlerinin "Çin-Japonya ilişkilerinin siyasi temeline zarar verdiğini" söyleyerek, “Hiç kimse Çin halkının kararlılığını, iradesini ve ulusal egemenliği savunma konusundaki müthiş yeteneğini küçümsememelidir” dedi.

JİNPİNG: ‘’TAYVAN’LA BİRLEŞMEK SARSILMAZ TAAHHÜT’’

Pekin yönetimi, Tayvan üzerinde egemenlik iddiasında bulunuyor ve 'Tek Çin' politikası uyarınca anakara ile ada arasında “barışçıl yeniden birleşme” istiyor.Çin Komünist Partisi'nin 100. yıldönümü münasebetiyle yaptığı konuşmada Başkan Xi Jinping, "Tayvan sorununu çözmek ve Çin'le yeniden birleşmesini gerçekleştirmek, tarihi bir misyon ve partinin sarsılmaz bir taahhüdüdür" dedi.

Tayvan'ın saldırıya uğraması durumunda Japonya'nın ordusunu harekete geçirip geçiremeyeceği belli değil. Ülkenin anayasasına göre Tokyo, Öz Savunma Güçlerini yalnızca ulusal savunma için görevlendirme yetkisine sahip. Bununla birlikte, 2015 yılında ülke, Japonyaiçin tehdit oluşturduğu düşünülen durumlarda askeri harekata izin veren yeni güvenlik yasalarını kabul etti.

Takip eden bir açıklamada Tokyo, Aso'nun sözlerini pekiştirmek konusunda isteksiz görünüyordu. Tayvan'a yönelik politika hakkında yorum yapması istendiğinde, Kabine Baş Sekreteri Katsunobu Kato, Japonya'nın “ilgili taraflar arasında barışçıl bir şekilde doğrudan diyaloga” bağlı olduğunu vurguladı.

(RT)