Çin Askeri Tıp Bilimleri Akademisi (AMMS) de dahil olmak üzere 34 kuruluş kara listeye eklendi ve herhangi bir ABD teknolojisi satın almaları yasaklandı. Eklemelerden önce, kara liste, popüler akıllı telefon üreticisi Huawei de dahil olmak üzere 260'tan fazla Çinli şirketi içeriyordu.

‘GEREKLİ ÖNLEMLERİ ALACAĞIZ’

Washington DC'deki Çin Büyükelçiliği, ABD'nin kararını “haksız baskı” olarak niteledi ve Çin'in işlerini korumak için “tüm gerekli önlemleri” alacağına söz verdi.

Sözcü Liu Pengyu yaptığı açıklamada, “Çin'in biyoteknoloji geliştirmesi her zaman insanlığın iyiliği için olmuştur. ABD tarafının ilgili iddiaları tamamen asılsızdır” dedi.

© Washington Çin Büyükelçisi Liu Pengyu

Liu, daha önce Çin'i "sözde beyin kontrol eden silahlar" ile "Çin ordusunu desteklemek" için biyoteknolojiler geliştirmekle suçlayan ABD Ticaret Bakanı Gina Raimondo'nun iddialarına karşılık veriyordu.

Raimondo, Çin'in Sincan eyaletindeki Uygur Müslümanlarına atıfta bulunarak, Pekin'in "etnik ve dini azınlık gruplarının üyeleri" üzerinde zihin kontrolü uygulamak için son teknolojiyi kullandığını iddia etmişti. Batı dünyası, Çin hükümetini etnik grubun insan haklarını ihlal etmekle suçlarken, Washington, Sincan'daki "insanlığa karşı suçlar" iddiasına atıfta bulunarak Çin'de yapılacak Kış Oyunları'nı diplomatik boykot ilan etti. 

RT