Çinli medya kuruluşlarının bildirdiğine göre, engellenenlerin çoğu, nakit çekme sorunları yaşayan kırsal bankaların müşterileri gibi görünüyor. Bankalar mevduatları dondurdu ve geçen ay öfkeli gösterilere yol açtı. Çin'in bankacılık ve sigorta düzenleyicisi o zamandan beri bankalara soruşturma emri verdi. 39 milyar yuanın (6 milyar dolar) dondurulduğuna ve yüz binlerce müşteriyi etkilediğine inanılıyor.

UYGULAMADA ‘POZİTİF’ OLDULAR

Çin'in birçok şehrinde vatandaşlar, binalara ve mağazalara girmek, toplu taşıma araçlarını kullanmak veya şehri terk etmek için Türkiye’de bir zamanlar kullanılan HES uygulaması gibi bir uygulama kullanıyor.

Covid-19 testi pozitif çıkan veya temaslı gibi gözüken kişilerin 14 gün karantinaya alınır ve uygulamadan takip edilir. Bugün, bazı vatandaşlar tren istasyonlarına, binalara veya otellere girmeye çalıştıklarında pozitif gibi gözüktüklerini fark etti. Kaç kişinin etkilendiği bilinmiyor, ancak yerel haberler, sorunun Henan'daki birkaç kasaba ve köyde meydana geldiğini gösteriyor.

Diğer illerden Henan'ın başkenti Zhengzhou'ya seyahat eden dört bankanın müşterileri de aynı sorunla karşılaştı. Zhengzhou'daki bir banka müşterisi, teyit edilmiş bir vakayla hiç temas etmemesine rağmen durumunun temaslı olduğunu ve en son testlerinin negatif olduğunu gösterdi. Evde kalmasını isteyen ve durumunun neden aniden kırmızıya döndüğünü açıklamayı reddeden sağlık görevlileri tarafından ziyaret edildiğini de sözlerine ekledi.

‘YETKİ SUİSTİMALİ’

Hareket, Çin’in sosyal medyasında, birçok kişinin bunun yetkililer tarafından olası bir yetki suistimali olduğuna işaret ettiği soruları gündeme getirdi.

Çinli gazeteci Hu Xijin, sağlık uygulamasının "sadece pandemi önleme amacıyla kullanılması" gerektiğini söyleyerek "Herhangi bir alan, insanların hareketlerini başka amaçlarla kısıtlamak için sağlık kodlarını kullanırsa, bu açıkça pandemi önleme yasalarının ihlalidir ve virüse karşı mücadelemiz için insanların desteğine zarar verir" dedi. (BBC)