Çin, Tayvan'ı kendi toprakları olarak demokratik bir şekilde yönettiğini iddia ediyor. Ayrıca, son iki yılda egemenlik iddiasını ileri sürmek için askeri ve diplomatik baskıyı artırarak Taipei'de öfkeyi ve Washington'da endişeyi körükledi.

‘GELECEK YIL’I İŞARET ETTİ

Tayvan İşleri Ofisi Sözcüsü Ma Xiaoguang, basına verdiği demeçte, Çin'in Tayvan ile barışçıl bir şekilde yeniden birleşmeye çalışmak için elinden gelenin en iyisini yapmaya istekli olduğunu, ancak bağımsızlık konusunda herhangi bir kırmızı çizgi aşılırsa harekete geçeceğini söyledi.

Ma, "Tayvan'da bağımsızlık isteyen ayrılıkçı güçler kışkırtırsa, güç uygularsa ve hatta herhangi bir kırmızı çizgiyi geçerse, sert önlemler almak zorunda kalacağız" dedi.Ma, bağımsızlık yanlısı güçlerin provokasyonunun ve "dış müdahalenin" önümüzdeki aylarda "daha keskin ve daha yoğun" hale gelebileceğini söyleyerek, "Gelecek yıl, Tayvan Boğazı durumu daha karmaşık ve şiddetli hale gelecek" dedi.

ABD MECBUR KORUYACAK

Pekin, Tayvan'a baskı yapmak için son aylarda Tayvan Boğazı üzerinde tekrarlanan hava misyonları gönderdi. Tehditlere boyun eğmeyeceğini söyledi.

Amerika Birleşik Devletleri, kanunen Tayvan'a kendisini savunması için araçlar sağlaması gerekiyor ve uzun süredir bir Çin saldırısı durumunda Tayvan'ı korumak için askeri olarak müdahale edip etmeyeceği konusunda bir "stratejik belirsizlik" politikası izliyor. (Reuters)