Bazı kongre üyeleri ve hak grupları tarafından aylarca teşvik edilen adım, liderler Joe Biden ve Xi Jinping'in ülkeleri arasındaki gergin ilişkileri yumuşatmayı amaçlayan görüşmelerinden sadece haftalar sonra geldi.

‘İLKELERE AYKIRI’ 

Geçtiğimiz gün Beyaz Saray, ABD hükümet yetkililerinin Çin'in insan hakları "vahşeti" nedeniyle Pekin'deki 2022 Kış Olimpiyatlarını boykot edeceğini, ancak ABD'li sporcuların rekabet etmek için oraya seyahat etmekte özgür olduğunu söyledi. 

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Zhao Lijian, Çin'in boykota karşı olduğunu ve "karşı önlemler" alacağını söyledi. Zhao, Çin başkentinde düzenlediği düzenli bir basın toplantısında, ABD'nin Olimpiyatları bozmaya yönelik "planının" başarısız olmaya mahkum olduğunu ve bunun "ahlaki otorite ve güvenilirlik" kaybına yol açtığını söyledi. ABD'yi siyaseti spora sokmaya son vermeye çağırdı ve boykotun Olimpiyat ilkelerine aykırı olduğunu da sözlerine ekledi.

ABD'nin 2022 Pekin Kış Olimpiyatları kararına Çin'den yanıt: Hatalarının  bir bedeli olacak - 07.12.2021, Sputnik Türkiye

ART ARDA BOYKOT AÇIKLAMALARI

İngiltere Başbakan Yardımcısı Dominic Raab yaptığı açıklamada, İngiltere'nin Pekin'deki 2022 Kış Olimpiyatları'na diplomatik boykot uygulayıp uygulamamayı zamanı gelince değerlendireceğini söyledi. 

Fransa cumhurbaşkanlığı ise, Fransa'nın ABD'nin Pekin'deki 2022 Kış Olimpiyatları'nın diplomatik boykot duyurusunun dikkate alındığı ve konuyla ilgili AB düzeyinde koordineli bir tepki olacağı şeklinde açıklama yaptı. 

Açıklamada, "ABD’nin kararını not alıyoruz. İnsan hakları konusunda endişelerimiz olduğunda Çinlilere söylüyoruz, geçen Mart ayında Sincan'a yaptırımlar aldık. AB düzeyinde koordineli olacağız" denildi. 

Reuters