Yabancı casusları veya diğer güvenlik ihlallerini ifşa etmenin ödülleri Çin'de yıllardır var. Bir medya kuruluşuna göre, yeni önlemler, ödülleri standartlaştırmayı ve yabancı istihbarat teşkilatlarından ve diğer çevrelerden gelen yoğun “tehditlerin” olduğu bir zamanda halkı motive etmeyi amaçlıyor.

İHBARIN DEĞERİNE BAĞLI

Bakanlık temsilcisi, "Önlemler, halkın kalplerini, moralini, bilgeliğini ve gücünü geniş çapta toplayarak, ulusal güvenlik çalışmalarını desteklemek ve yardımcı olmak için halkın coşkusunu tam olarak harekete geçirmeye elverişli" dedi.

Bakanlık bir bildiride, vatandaşların sertifika şeklinde "manevi ödüller" veya ihbarın değerine bağlı olarak 10 bin yuandan 100 bin yuana kadar nakit "maddi ödüller" alabileceklerini söyledi.

‘SOSYAL KREDİ SİSTEMİ’

İnsanlar bir yardım hattı veya web sitesi aracılığıyla, posta yoluyla, şahsen veya başka herhangi bir yolla bildirimde bulunabiliyor. Birden fazla kişi aynı bilgiyi sunduğunda, bunu ilk bildiren ödül için ilk sırada yer alır, ancak diğerleri de ödüle hak kazanabilir.

Çin, halihazırda kendi vatandaşlarına karşı ciddi seviyede gözetim kullanmakla suçlanıyor. “Sosyal kredi” sistemiyle insanlar, trenlerde sigara içmek, süresi dolan biletleri kullanmak, cezaları ödememek, yanlış bilgi yaymak veya uçuşlarda sorun çıkarmak gibi ihlaller nedeniyle kara listeye alınabiliyor.

Kredi notu yüksek olan vatandaşlar daha iyi otellere, kiralık evlere ve hatta okullara erişebilir; Kredi notu düşük olanlar, hükümetin kendi rakamlarına göre 2017'de 6.15 milyon kişiye olduğu gibi, uçak veya trene binmeleri geçici veya kalıcı olarak yasaklanabilecek. (Guardian)