Beş hafta içindeki üçüncü büyük kum fırtınası Pekin'in gökyüzünü sepyaya çevirdi ve Çin'in başkentinde hava kalitesini düşürdü.

‘TEHLİKELİ ORAN’DAN İKİ KAT YÜKSEK

Kuraklıktan etkilenen Moğolistan ve kuzeybatı Çin'den gelen rüzgarların neden olduğu fırtınalar, akciğere nüfuz edebilen PM10 kirletici seviyelerini metreküp başına 999 mikrograma çıkardı. Bu, hava kirliliğinin tehlike aşamasının neredeyse iki katı bir seviye. 

Dünya Sağlık Örgütü, seviyelerin 24 saatlik bir süre içinde metreküp başına 20 mikrogramı geçmemesini tavsiye ederek, "Yüksek konsantrasyonlarda küçük partiküllere (PM10 ve PM2.5) maruz kalma ile artan ölüm oranı arasında ciddi bir bağ var’’ diyor. 

DAHA UZAĞA GİTTİ

Çin meteoroloji yönetimi, kum parçacıklarının Moğolistan ve Çin'in İç Moğolistan bölgesinden kaynaklandığını ve şiddetli rüzgarların kumları Orta ve Doğu Çin'e taşımasının beklendiğini söyledi. Havadaki kum miktarı, geçen ay kuzey Çin'deki iki kum fırtınası sırasında olduğundan daha azdı, ancak meteoroloji idaresine göre, rüzgar hızı daha yüksekti ve tozlu havanın daha hızlı ve daha uzağa gitmesine izin verdi.

‘’NEFES ALMAK ZORLAŞIYOR’’

Finans sektöründe çalışan 48 yaşındaki Pekin sakini Gary Zi, ‘’Kendimi iyi hissetmiyorum. Bu yıl birkaç toz fırtınası yaşadık. Hava kalitesi önceki yıllara göre çok daha kötü. Nefes almak zorlaşıyor. Gözlerimize ve burnumuza kum giriyor" dedi. 

AĞAÇTAN ‘ÇİN SEDDİ’ PROJESİ

Çin’in kurak Gansu bölgesinden temsilciler geçen ay parlamentoya yaptıkları bir teklifte, her yıl Çin’e inen toz fırtınalarının yarısından fazlasının yurt dışından, özellikle de Moğolistan’ın güneyinden geldiğini söylediler. Pekin, "Büyük Yeşil Duvar" olarak bilinen bir projenin parçası olan kum fırtınalarını engellemek için sınırı boyunca milyonlarca ağaç dikiyor. (Guardian)