Amerika bölgeden çekildikçe Çin’in etkisi artıyor. Irak'a bakın: Bugün Çin, en büyük ticaret ortağı ve eski bir bakana göre, "uzun vadede stratejik ortak olarak birincil seçeneğimiz." 
Bu duygu, bölgenin büyük bir bölümünde paylaşılıyor. Enerjiye erişim Çin’in birincil motivasyonu, ancak Çin’in Ortadoğu ile ilişkisi bunun ötesine geçmektedir. 

Petrol karşılığında Çin, fabrikalar, limanlar ve demiryolları inşa ediyor. Ayrıca, Suudi Arabistan'a nükleer programında yardımcı oldu. Çinli bir teknoloji devi olan Huawei, Ortadoğu'daki 5G ağlarının büyük bir bölümünü hayata geçirecek.

AMERİKA BÖLGEDEN ‘BIKMIŞ’

Amerika, Çin'i ekonomik ve stratejik bir rakip olarak görüyor. Bu yüzden Ortadoğu ülkelerine çok yaklaşmamalarını söyledi. Ancak pek çok Arap lider, Çin’in insan hakları konusunda rahatsız edici durumu olduğu biliniyor ancak yine de bölgeden bıkmış görünen Amerika'dan daha güvenilir bir ortak olarak görüyor.

ÇİN BÖLGEDE DAHA POPÜLER

Elbette, birçok Arap devleti silah ve koruma konusunda hala Amerika'ya güveniyor. Çin, bölgesel polis rolüne çok az ilgi gösteriyor. Ancak angajmanı giderek daha stratejik hale geliyor. 

Mesela, İran'la birlikte istihbarat paylaşıp ortak araştırma ve silah geliştirme yapacağı taslak işbirliği anlaşması. Bölgedeki insanların yaptıkları anketlere göre Çin, Amerika veya Rusya'dan daha popüler bir küresel güç. Orta Doğu'daki etkisi ancak 2021'de artacak.

(Economist)
Çeviri: İsmail Cömert