Çin, demokratik olarak yönetilen Tayvan'ı kendi bölgesi olarak görüyor ve yabancı ülkelere adayla ilişkilerini düşürmeleri veya kesmeleri için baskıyı artırdı.

‘NORMLARIMIZI GÖRMEZDEN GELDİLER’

Pekin, bu yaz Tayvan'la değil, Çin ile resmi ilişkileri olan Litvanya'nın ülkede Tayvan adını kullanarak bir ofis açmasına izin verdiğinde öfkesini dile getirmişti. Çin, büyükelçisini Ağustos ayında geri çağırdı.

Avrupa ve Amerika Birleşik Devletleri'ndeki diğer Tayvan ofisleri, adanın kendisine atıfta bulunmaktan kaçınarak Taipei şehrinin adını kullanır. Ancak, Litvanya'daki Tayvan Temsilciliği nihayet Perşembe günü açıldı. Çin Dışişleri Bakanlığı kaba bir açıklamada, Litvanya'nın Çin'in "ciddi duruşunu" ve uluslararası ilişkilerin temel normlarını görmezden geldiğini söyledi.

Hareketin "Çin'in egemenliğini ve toprak bütünlüğünü baltaladığını ve Çin'in iç işlerine büyük ölçüde müdahale ettiğini" ve "uluslararası kötü bir emsal" yarattığını söyledi. Pekin, ilişkilerin büyükelçinin bir basamak altındaki maslahatgüzar seviyesine düşürüleceğini söyledi. Bakanlık ayrıca, Tayvan ne yaparsa yapsın Çin'in bir parçası olduğu gerçeğini değiştiremeyeceğini söyledi.

TAYVAN’DAN JET KINAMA

Litvanya Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Çin'in kararından dolayı oluşan "üzüntüler" dile getirildi. Açıklamada, "Litvanya'da Tayvan temsilini kabul etmek ekonomik çıkarlara dayanmaktadır. Litvanya, 'tek Çin' politikasına bağlı kaldığını bir kez daha teyit ediyor, ancak aynı zamanda Tayvan ile işbirliğini genişletme ve daha önce olduğu gibi bağlantıların pratik gelişimini sağlamak için diplomatik olmayan temsilcilikleri kabul etme ve kurma hakkına sahip" denildi. 

Tayvan, resmi adı Çin Cumhuriyeti olarak adlandırılan bağımsız bir ülke olduğunu ve Çin Halk Cumhuriyeti'nin onu hiçbir zaman yönetmediğini ve onun adına konuşmaya hakkı olmadığını söylüyor. Tayvan Anakara İşleri Konseyi, Çin'in "kabalığını ve kibrini" kınadı ve Pekin'in Çin'in iç meselesi olmayan ve tamamen Tayvan ile Litvanya arasındaki bir mesele hakkında yorum yapmaya hakkı olmadığını söyledi.

Tayvan, Çin'in özellikle ABD ve bazı müttefiklerinden gelen askeri ve diplomatik baskısı karşısında artan uluslararası desteğiyle güç kazandı. 

Reuters