İki ülke arasındaki geniş ekonomik bağlar göz önüne alındığında, hamle uzun zamandır bekleniyordu. Çin, Covid-19 salgını nedeniyle bölgesel ticaretteki düşüşün ortasında, 2020'de Arjantin'in en büyük ticaret ortağı olarak Brezilya'yı geride bıraktı. Çin, Arjantin'e yalnızca çeşitli malların tedarikçisi değil, aynı zamanda en büyük ihracatı soya fasulyesi ve sığır eti ile tarım sektörü için önemli bir pazar.

G7’DEN ALTERNATİF PROJE

Mutabakat, Çin ve Arjantin'in ticaretini ve diğer işbirliği biçimlerini daha da geliştirmeleri için bir yol haritası ortaya koyuyor. Arjantin hükümeti, Pekin'in ülkedeki altyapı projelerine en az 14 milyar dolar yatırım yapmayı ve boru hattında ikinci bir 9,7 milyar dolarlık dilimle birlikte yatırım yapmayı kabul ettiğini söyledi.

Washington, Xi tarafından 2013 yılında başlatılan Kuşak ve Yol Girişimi'ni Latin Amerika'daki çıkarlarına ciddi bir meydan okuma olarak algılıyor. ABD, Pekin yönetiminin parasını almamalarını tavsiye etmek için dost ülkelere diplomatlar gönderiyor.

Biden yönetimi, G7 liderliğindeki BuildBackBetter World (B3W) girişimini, ülkelerin Batı ile “değer odaklı, yüksek standart ve şeffaf bir altyapı ortaklığı” içinde Covid-19 yavaşlamasından kurtulmaları için alternatif bir araç olarak lanse ediyor. (RT)