ABD Adalet Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, 44 yaşındaki Xiang Haitao'nun "yabancı bir hükümete, yani Çin Halk Cumhuriyeti'ne fayda sağlamak amacıyla" şirketten "ticari bir sırrı çalmak için komplo kurduğu" belirtildi.  

DÖNÜŞTE YAKALANDI

Xiang'ın, şirketin merkezinin bulunduğu Missouri eyaletinde Monsanto için çalışırken ticari sırları çalmaya çalıştığı iddia ediliyor. Xiang işinden ayrıldıktan sonra, iddiaya göre Çin'e tek yönlü bir uçak bileti satın aldı ve yetkililer, şirketin ticari sır olarak kabul ettiği Monsanto'nun 'Besin Optimize Edici' algoritmasının bir kopyasını elektronik cihazlarından birinde buldu.

Sanık bu hafta suçlamayı kabul etti ve 15 yıla kadar hapis ve 5 milyon dolar para cezasına çarptırıldı. Avukat Sayler Fleming, "ABD vatandaşlarının veya yabancı uyrukluların hassas ticari bilgileri diğer ülkelerdeki rakiplere devretmesine izin veremeyiz" diyerek, bu tür suçları "ABD ekonomisi için bir tehlike" ve "ulusal güvenliğimiz" olarak nitelendirdi.

FBI Karşı İstihbarat Birimi Müdür Yardımcısı Alan E. Kohler Jr., “Düşmanların istediği sadece gizli laboratuvarlarda geliştirilmiş askeri teknoloji değil; bu durumda, mahsul verimini artırmak için Amerikalı çiftçiler tarafından kullanılan tarımsal teknolojiydi” dedi.