Adam ve kadın, milletvekillerini "Yarı Otonom Bölge" kurmaya ikna etmeye çalıştı. Böyle bir bölge, 1979'a kadar ABD tarafından yönetilen Pasifik ulusuna yabancı erişimi genişletecekti.

Marshall Adaları hükümeti, muhalefet partilerinin çağrılarına rağmen henüz suçlamaları tam olarak ele almıyor. Ancak ABD makamları, Cary Yan ve Gina Zhou isimli sanıkların ada ulusunun egemenliğini baltaladığını söylüyor. 

DUDAK UÇUKLATAN RÜŞVET

ABD’li savcılar, 2018 ve 2020'de Marshall Adaları parlamentosunda tartışılan Yarı Otonom Bölge’nin oluşturulmasını destekleyen tasarıları gördüğünü söyledi. Savcılar, suçlama raporunda kimliği belirsiz olan birkaç Marshall Adası milletvekilinin, 7 bin dolar ila 22 bin dolar arasında değişen rüşvetler aldıktan sonra tasarılara oy verdiğini iddia ediyor. Çift, 2020'de Tayland'da gözaltına alındı ve geçen hafta ABD'ye iade edildi. ABD’li Avukat Damian Williams, "Yan ve Zhou'nun rüşvetleri, Marshall Adaları Cumhuriyeti'nin egemenliğini ve yasama meclisini açıkça hiçe saydı" dedi.

KOMPLO NASIL GELİŞTİ?

Savcılar, Çinli çiftin New York merkezli bir STK işlettiğini ve bunun aracılığıyla Marshall Adaları yetkilileriyle bağlantı kurduklarını söylediler. 2016'dan başlayarak, 1950'lerde ABD hidrojen bombası testinin ardından terk edilmiş bir alan olan Rongelap’ta bir Yarı Otonom Bölge oluşturmak amacıyla ada temsilcileriyle iletişime geçtiler.

ABD'li yetkililer, Yan ve Zhao'nun, yabancı yatırımları çekmek için vergileri indirmek ve göçmenlik kısıtlamalarını gevşetmek gibi "adadaki yasaları önemli ölçüde değiştirmeyi" hedeflediklerini söylüyor. Rüşveti kabul eden yetkililerden biri, daha sonra Yan'ı Marshall Adaları'na özel danışman olarak atadı. Çift ayrıca Marshall Adası vatandaşları oldu. Savcılar, 2018'de rüşvet alan milletvekillerinin önerilen Yarı Otonom Bölge’yi destekleyen bir yasa tasarısını meclise sunduklarını söylüyor. Ancak tasarı, adanın o zamanki Cumhurbaşkanı Hilda Heine'nin sert muhalefetinin ardından meclisten geçemedi. 

Ancak Heine, 2019 genel seçimlerini kaybetti. 2020'de yeni bir parlamento daha sonra Yarı Otonom Bölge kavramını onaylayan ve onu kurmak için yeni bir yasa tasarısının önünü açan bir kararı kabul etti. Ancak o yılın ilerleyen saatlerinde Yan ve Zhao, Tayland'da gözaltına alındı. ABD'de yolsuzluk, kara para aklama ve rüşvetle suçlandılar.

KRİTİK BÖLGE

Hawaii ve Avustralya arasında yer alan bir adalar zinciri olan Marshall Adaları, kırk yıl boyunca ABD yönetimi altında kaldıktan sonra 1979'da bağımsızlık kazandı. ABD'nin bazı güvenlik ittifaklarına sahip olduğu ancak Çin'in etkisini genişletmeye çalıştığı Pasifik'te Washington için kilit bir stratejik üs olmaya devam ediyor. (BBC)