Pekin yakınlarındaki Gaobeidian'daki mahkeme, Sun'ın "devlet organlarına saldırmak için kalabalığı toplamak", "hükümet yönetimini engellemek" ve "sorun çıkarmak" gibi suçlardan suçlu olduğunu söyledi. 

AİLECEK TUTUKLANDI

Çinli siyasi muhaliflerin açık sözlü bir destekçisi olan Sun, karısı, iki oğlu ve gelinleri de dahil olmak üzere 20'den fazla kişiyle birlikte 11 Kasım'da tutuklandı. Çin İnsan Hakları Savunucuları (CHRD) dahil olmak üzere gruplar, kovuşturmanın Sun'ın Çinli muhaliflerle uzun süredir devam eden desteği ve dostlukları için bariz bir misilleme olduğunu söylüyor, hatta ülke çapındaki kampanyaların bu tür dernekleri giderek daha tehlikeli hale getirmesinden sonra bile.

CHRD'de kıdemli araştırmacı Ramona Li, “Hükümet, sosyal adalet ve resmi hesap verebilirlik taahhütlerini destekleme araçlarına sahip olanları susturmak için kendi yasalarını ihlal ettiğinde, Çin ekonomisinin canlılığını ve liderlerinin yasalarla yönetme vaatlerini derinden zayıflatıyor” dedi. 

TÜM SUÇLAMALARI REDDETTİ

Avukatlarına göre bu ay 67 yaşına giren Sun, Dawu Tarım ve Hayvancılık Grubu'nu kuran eski bir domuz çiftçisi. Milyar dolarlık işletmenin yaklaşık 9 bin çalışanı ve Sun'ın, sakinlerinin sağlık, eğitim ve eğlence olanaklarına ücretsiz veya indirimli erişim sağladığı eşitlikçi bir kırsal toplum vizyonunu yansıtmak üzere yönettiği amaca yönelik olarak inşa edilmiş bir şirket kasabası var.

Sun'ın başarıları başlangıçta yetkililer tarafından övüldü ve o, Çin'in yönetim organının yerel bir temsilcisi oldu. Ancak başarısını insan hakları avukatlarına ve muhaliflere destek sağlamak için de kullandı ve 2003 yılında devlete yönelik yayınlanmış eleştirileri nedeniyle tutuklandı.

China Change'e göre, Sun, duruşma öncesi kendisini “olağanüstü bir Komünist parti üyesi” olarak tanımladı ve fonların kötüye kullanılmasıyla ilgili olanlar da dahil olmak üzere aleyhindeki suçlamaların çoğunu reddetti.

 Guardian