Dışişleri Bakan Yardımcısı Xie Feng, ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Wendy Sherman ile yaptığı görüşmelerde süper güçler arasındaki ilişkileri bir "çıkmaz" olarak nitelendirdi.

ÇİN: POLİTİKALARI DEĞİŞTİRİN

Resmi Xinhua haber ajansının bildirdiğine göre, Bakan Yardımcısı Xie Feng, ABD'yi "son derece yanlış yönlendirilmiş zihniyetini ve tehlikeli politikasını değiştirmeye" çağırdı.Bakanlık, ilişkileri bir "çıkmaz" ve "ciddi zorluklarla" karşı karşıya olarak nitelendirdi.

‘ÜST DÜZEY’ ZİYARET

Amerika'nın 2 numaralı diplomatı, Tianjin şehrinde kapalı bir otelde ABD-Çin ilişkilerinden sorumlu Xie ve Dışişleri Bakanı Wang Yi ile ayrı ayrı görüşmelerde ülkeler arasındaki gergin ilişkiyi tartışıyor.

Sherman, Başkan Joe Biden'ın altı ay önce göreve başlamasından bu yana Çin'i ziyaret eden en üst düzey ABD yetkilisi oldu. Ülkeler arasındaki ilişkiler, selefi Donald Trump döneminde keskin bir şekilde kötüleşti ve iki taraf, teknoloji, siber güvenlik, insan hakları ve diğer konular dahil olmak üzere bir dizi konuda anlaşmazlığa düştü.

ABD: ÇİN’E ÖĞRETECEĞİZ

Sherman, Çin'in Phoenix Televizyonuna verdiği demeçte, "Çin, diğerlerinden üstün olduğunu iddia eden hiçbir ülkeyi asla kabul etmez" dedi ve "ABD, diğer ülkelere eşit davranmayı öğrenmediyse, Çin ve uluslararası toplum, ABD'nin bunu nasıl yapacağını öğrenmesine yardım etme sorumluluğuna sahiptir" diye ekledi. 

(Guardian)